Breaking News
 |  | 

Diety

Przepisy na dania z warzyw dyniowych: Pomysły na smaczne i zdrowe dania z dyni, kabaczka itp.

img-responsive

Wprowadzenie do warzyw dyniowych

Warzywa dyniowe kojarzą nam się przede wszystkim z jesienią i Halloweenem, kiedy to na ulicach spotyka się dziesiątki można powiedzieć nawet setki wyrzeźbionych w nich dyni. Jednak, warto zwrócić uwagę na ich potencjał kulinarny i zdrowotny. Dynie, kabaczki i cukinie oferują mnóstwo możliwości przygotowania smacznych, a także zdrowych posiłków.

Dyniowa zupa krem z jabłkiem na ciepło

Jesienią to danie wprost niezastąpione w naszych kuchniach. Składniki: 500 g dyni obranej, 1 nieduże jabłko pokrojone, 1 cebula, 1 łyżka masła, 500 ml wywaru warzywnego, 1 łyżeczka mielonych goździków, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, sól, pieprz do smaku. Dynie, jabłko i cebulę pokrojone w kostkę smażymy na maśle. Dodajemy ostrą paprykę, goździki, cynamon oraz gałkę muszkatołową i smażymy razem na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy wywar i gotujemy wielkości 20 minut. Zupę blendujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Pieczona dynia z ciecierzycą

To wspaniałe danie dla smakoszy Vege. Składniki: 1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, sól morska, pieprz czarny, 1 puszka ciecierzycy, 1 szklanka orzechów nerkowca uprażonych, 1/4 szklanki natki pietruszki. Obrane i pokrojone w kostkę dynie mieszamy z oliwą, solą i pieprzem aż do całkowitego wchłonięcia oliwy. Pieczemy w piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 190 stopni, aż do momentu aż dynia nabierze złotego koloru. Podczas pieczenia raz lub dwa razy delikatnie przemieszuj dynię. Ciecierzycę odcedzamy, a następnie mieszamy z uprażonymi orzechami nerkowca plus natką pietruszki. Dynię i ciecierzycę podajemy razem.

Kabaczki faszerowane mięsem

To danie dla miłośników mięsa i połączenia z kabaczkiem. Składniki: 4 średniej wielkości kabaczki, 400 g mielonego mięsa wieprzowego, 1 cebula, 1 szklanki ugotowanego ryżu, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, 1/4 szklanki startego żółtego sera. Kabaczki kroimy wzdłuż na połówki, wydrążamy nasiona. Cebulę, czosnek oraz mięso smażymy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy ugotowany wcześniej ryż i przyprawiamy do smaku. Tak uzyskaną masą faszerujemy nasze kabaczki, posypując serem na wierzchu. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Sałatka z dyni

To świetny przepis dla osób, które poszukują dania lekkiego i orzeźwiającego. Składniki: 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę pieczonej dyni, 1/2 szklanki szpinaku, 1/2 szklanki rukoli, 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę papai, 1/4 szklanki posiekanej cebuli, sól, pieprz, olej z oliwek. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie razem w misce, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym polewamy delikatnie oliwą.

Tarta z kabaczka i sera

To danie, które zadowoli nie tylko wegetarian, ale także wszystkich miłośników tart. Składniki: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki masła, 1/4 szklanki zimnej wody, 1/2 szklanki startego sera żółtego, 1/2 szklanki sera cheddar, 2 duże jaja, 1 łyżka mąki kukurydzianej, 1/2 małej cebuli, 1/2 szklanki mleka, sól i pieprz do smaku, duża kabaczka. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem w dłoniach, formujemy kulę ciasta, kładziemy w lodówce na 20 minut. Kabaczka kroimy w plasterki, smarujemy masłem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Jajka, mleko, mąkę kukurydzianą, ser cheddar i żółty, cebulę, sól i pieprz miksujemy ze sobą na jednolitą masę. Ciasto wałkujemy i układamy w foremce do tarty. Na wierzchu układamy kabaczkę, a porzucając rzędami dodajemy masę jajeczną. Pieczemy w piekarniku do momentu, aż zacznie nabierać złotego koloru.

Fasolka szparagowa z dynią

To danie dla miłośników warzyw i roślin strączkowych. Składniki: 1 szklanka ugotowanej fasolki szparagowej, 1/2 sok z cytryny, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę, 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni, 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, 1 łyżeczka miodu. Fasolkę i dynię gotujemy na parze przez 5-6 minut. Następnie mieszamy z pozostałymi składnikami i delikatnie podsmażamy, aby wszystkie smaki się wchłonęły. Podajemy na ciepło.

Dlaczego warto jeść potrawy z warzywami dyniowymi?

Dynie, cukinie i kabaczki są niskokalorycznymi warzywami, więc osoby, które dbają o swoją wagę powinny jeść je regularnie. Są one również cenne pod względem wartości odżywczych, zawierają witaminy C, K, E oraz B6, a także potas, magnez, żelazo i beta-karoten. Warzywa te są także doskonałym źródłem błonnika, który reguluje trawienie i korzystnie wpływa na pracę jelit. Dynie i jej krewniacy to również naturalne przeciwutleniacze, które chronią nasze organizmy przed chorobami i wolnymi rodnikami.

Podsumowanie

Jak widać warzywa dyniowe to nie tylko piękne ozdoby, lecz także wartościowe dla naszego zdrowia produkty. Dynie, cukinie i kabaczki są doskonałym składnikiem naszych codziennych posiłków, a ich smak i aromat zadowoli nawet najwybredniejszych smakoszy. Warto wprowadzać je do swojej diety w różnych wariantach i połączeniach smakowych, aby eksperymentować i odkrywać w nich nowe warianty smakowe.

przepisy-na-dania-z-warzyw-dyniowych-pomysly-na-smaczne-i-zdrowe-dania-z-dyni-kabaczka-itp

ABOUT THE AUTHOR