Breaking News
 |  | 

Diety

Dieta niskosodowa: Jak ograniczyć spożycie sodu i zredukować nadciśnienie

img-responsive

Jednym z kluczowych czynników zwiększających ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym nadciśnienia, jest wysokie spożycie sodu. Dlatego dieta niskosodowa może być skutecznym sposobem na redukcję nadciśnienia oraz poprawę równowagi elektrolitowej organizmu. Jak zacząć i kontynuować taką dietę? Czy warto stosować ją długofalowo?

  1. Co to jest dieta niskosodowa?

Dieta niskosodowa to forma diety, która ma na celu zmniejszenie ilości sodu w diecie. Sód może zostać wprowadzony do organizmu z różnych źródeł, głównie w postaci chlorowodorku sodu (NaCl) – czyli soli kuchennej. Zmniejszenie ilości sodu w diecie ma na celu zmniejszenie ciśnienia tętniczego krwi, co przynosi duże korzyści dla serca i naczyń krwionośnych.

  1. Jak ograniczyć spożycie sodu?
  • Stosuj zamienniki soli, takie jak zioła, przyprawy, sok z cytryny lub limonki. Te produkty nie wprowadzają sodu do organizmu, a dodają potęgi smaku do posiłków.
  • Ogranicz używanie przetworzonej żywności, ponieważ są one często obfitują w duże ilości soli.
  • Wybieraj produkty ze zdrowymi tłuszczami (np. awokado, orzechy) oraz białkami (np. chude mięso, ryby), ponieważ one posiadają małą ilość sodu oraz ich spożycie przyspiesza przemiany metaboliczne organizmu.
  • Odpowiednio przyrządzaj potrawy, ponieważ gotowanie na wodzie, parze lub grillowaniu nie wymaga używania soli do ich smażenia.
  1. Co jeść w diecie niskosodowej?

W diecie niskosodowej warto wybierać takie produkty, które nie dostarczają nadmiaru soli. Oto lista produktów polecanych do spożycia w diecie niskosodowej:

  • warzywa i owoce (są one naturalnie niskosodowe i bogate w witaminy oraz składniki mineralne),
  • chude mięso i ryby,
  • produkty w postaci mleka i serów niskosodowych,
  • owoce morza,
  • orzechy i nasiona,
  • chleb pełnoziarnisty lub razowy,
  • woda i woda mineralna niskosodowa.
  1. Korzyści płynące z diety niskosodowej

Dieta niskosodowa ma wiele korzyści dla zdrowia:

  • redukcja ryzyka chorób sercowo-naczyniowych,
  • poprawia równowagi elektrolitowej organizmu,
  • zmniejsza ryzyko ogólnoustrojowej nadwagi i otyłości.
  1. Czy dieta niskosodowa jest dla każdego?

Każdy jak najbardziej może stosować dietę niskosodową, ale dieta ta w szczególności zalecana jest osobom z nadciśnieniem tętniczym, chorobą nerek, cukrzycą oraz innymi chorobami sercowo-naczyniowymi. Ważne jednak jest, aby nie ograniczać spożycia sodu zbyt mocno, zwłaszcza u osób, u których nie występuje ryzyko nadmiernej utraty soli podczas uprawiania sportu czy intensywnych treningów.

Podsumowanie

Dieta niskosodowa jest jedną z najskuteczniejszych metod na redukcję ciśnienia tętniczego krwi oraz na poprawę równowagi elektrolitowej organizmu. Aby uniknąć nadmiernych ograniczeń w spożyciu sodu, należy wybierać produkty naturalnie niskosodowe i stosować zamienniki soli. Ważne jest także, aby wybierać zdrowe produkty, bogate w wartości odżywcze, bez nadmiernej ilości sodu.

dieta-niskosodowa-jak-ograniczyc-spozycie-sodu-i-zredukowac-nadcisnienie

ABOUT THE AUTHOR