Ciasto z twarogiem sernikowym: Przepis na delikatne i smaczne ciasto z serem
Wszyscy kochają serniki! Nie ma nic lepszego niż kawa z pysznym i delikatnym sernikiem. Jednym z ulubionych deserów w kuchni polskiej jest bez wątpienia sernik. Dziś zaprezentujemy przepis na delikatne i smaczne ciasto z twarogiem sernikowym, który zaskoczy Cię swoim niebanalnym smakiem. Oto jak przygotować pyszne ciasto z serem!
Składniki na ciasto z twarogiem sernikowym:
- 500g twarogu
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki masła
- 1/2 szklanki mąki pszennych
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Jak przygotować ciasto z twarogiem sernikowym:
- Rozgrzej piekarnik do 170°C.
- Wymieszaj twaróg z cukrem, jajkami, ekstraktem z wanilii i proszkiem do pieczenia.
- Dodaj stopniowo mąkę (pszeniczną i ziemniaczaną) i masło, cały czas mieszając aż uzyska się jednolitą masę.
- Wlać do formy o średnicy 20cm.
- Ciasto piec przez około 50 minut.
Jak dodać smak do serowego ciasta?
- Dodaj do ciasta startą skórkę z cytryny lub pomarańczy.
- Dodaj do ciasta bakalie, takie jak wiśnie lub rodzynki.
- Posyp ciasto cynamonem lub cukrem pudrem przed podaniem.
Jak przechować ciasto z twarogiem sernikowym?
- Przechowuj ciasto w lodówce.
- Możesz zamrozić ciasto.
- Pamiętaj, że ciasto zawsze smakuje najlepiej na drugi dzień.
Podsumowanie
Ciasto z twarogiem sernikowym to pyszny i łatwy deser, który można przygotować w domu. Skorzystaj z powyższego przepisu i spróbuj swoich sił w domowej kuchni. Twój sernik na pewno zostanie doceniony przez wszelkich łasuchów. Smacznego!
Najnowsze komentarze