Breaking News
 |  | 

Diety

Jak zrobić smażone jabłko?

img-responsive

W dzisiejszych czasach można zauważyć, iż ludzie bardzo chętnie i dość często jedzą jabłka. Oczywiście różne odmiany. To jest bardzo dobry pomysł, ponieważ jabłka nie tylko są bardzo smaczne, ale także zdrowe. Mają dużo składników odżywczych, dlatego też ludzie robią z nich różnego rodzaju przetwory . W niniejszym artykule zostanie przedstawione smażone jabłko. Warto zatem zapoznać się z treścią niniejszego artykułu. Może ktoś skorzysta z niego.

Smażone jabłko

Warto na początku dodać, iż smażone jabłka to  bardzo popularny, a zarazem idealny dodatek do różnych dań. Mianowicie najczęściej wykorzystuje się je do zrobienia ciasta typu szarlotka, ryżu z dodatkiem cynamonu, naleśników czy  też racuchów.  Na pewno wiele osób powie, że nie potrafi i tego nie zrobi. Od razu trzeba zaznaczyć zatem, iż nie jest to w ogóle skomplikowane i nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu.  Trzeba tylko wiedzieć, jakie jabłka się do tego najlepiej nadają.

Otóż oczywiście w tym przypadku najlepsze będą kwaśne odmiany typu antonówka czy ananas. Gdy już je kupimy warto je umyć i obrać ze skórki. Jednak najpierw zdecydowanie umyć i wymarzyć słoiki, do których będą włożone obrobione jabłka. Następnie powinniśmy gotowe jabłka wrzucić do jakiegoś dużego, płaskiego garnka, który ma grube dno. Teraz trzeba dodać do nich około 3 łyżki wody. Pora na smażenie. Robimy to przez około 20 minut, często mieszając. To jak bardzo usmażone jabłka chcemy uzyskać zależy od nas. Gdy już usmażymy to należy dodać  około 1 szklankę cukru do smaku. To zależy od kwaśności jabłek. Owoce trzeb włożyć do słoików gdy są jeszcze gorące. Zakręcamy słoiki i kładziemy je do góry dnem. Czekamy aż wystygną. Po tym czasie trzeba schować do szafki lub wynieść do spiżarki. Tak przygotowane jabłka mogą leżeć przez długi czas. Natomiast otwarte do trzech dni w lodówce.

Jeśli ktoś lubi to może dodać bez cukru albo dodatkowo dodać cukier wanilinowy. Warto dodać, iż tak przygotowane jabłka najlepiej smakują na ciepło na przykład z naleśnikami. W tym przypadku warto je podgrzać tuż przed podaniem. Warto też dodać cynamon, jeśli mamy ochotę na ryż z jabłkami.

 

jak-zrobic-smazone-jablko

ABOUT THE AUTHOR