Jak skomponować dobrą dietę na trądzik różowaty?
Od lat próbujesz walczyć z trądzikiem różowatym, ale nawet pomimo stosowania drogich środków farmakologicznych i przeróżnych lekarstw, wciąż widzisz, że twoja skóra mocno się czerwieni, a wśród tych nieestetycznych plam bezustannie pojawiają się nowe wypryski? Zamiast kupować kolejny niedziałający specyfik, tym razem zwróć się w kierunku swojego sposobu żywienia. Spraw, by wyglądał on tak, jak idealna dieta przeciwtrądzikowa. Jest ona zalecana zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu powstałych już zmian trądzikowych.
Do diety dodaj produkty składające się z licznych antyoksydantów. Tych związków potrzebujesz teraz w dużych ilościach. Antyoksydanty są fantastycznymi składnikami, które bronią twoją skórę przed negatywnymi czynnikami. Tworzą na niej taką barierę ochronną i nie pozwalają na to, by przedostały się na nią jakiekolwiek bakterie czy wirusy. Naturalnymi źródłami antyoksydantów są trzy witaminy: A, E i C. Twoja nowa dieta antytrądzikowa od teraz musi więc zawierać te produkty, które będą źródłem witamin antyoksydacyjnych. Są to przede wszystkim owoce morza i ryby morskie. Możesz tworzyć z nich znakomite obiady, zastępując nimi zwykłą wieprzowinę czy pierś z kurczaka. Do takiego posiłku zawsze dodaj również jakieś warzywa, najlepiej te zielone i liściaste, będące doskonałym źródłem witaminy A oraz C. Aby jeszcze zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na witaminę E, każdego dnia zjedz przynajmniej jedną solidną garść orzechów. Opcjonalnie możesz je zamienić na jakieś nasiona, ziarna lub oleje roślinne. Jedz zdrowo, a twoja skóra szybko ci się za to odwdzięczy.
Najnowsze komentarze