Chcąc skutecznie i długotrwale schudnąć, warto wypróbować na sobie dietę o niższej podaży węglowodanów. Bo węglowodany to nie tylko pełnoziarniste pieczywo czy warzywa bądź kasze, ale też zwykły cukier oraz skrobia, czyli substancje niesprzyjające prawidłowej i niskiej wadze. Trzeba je powoli wykluczać bądź ograniczać, aby skuteczna dieta odchudzająca stała się wreszcie możliwa. A jak to powinno wyglądać w praktyce?
Już od dawien dana większość diet odchudzających opiera swoje działanie na ograniczaniu ilości węglowodanów w jadłospisie. Nieraz ogranicza się je aż tak bardzo, że człowiek niemalże w ogóle przestaje je spożywać, zastępując je tłuszczami i białkami. Oczywiście nie trzeba podchodzić do tego aż tak bardzo rygorystycznie i nie trzeba od razu przechodzić na diety ketogeniczne czy inne diety tłuszczowe, które nie są wcale zdrowe, bo wystarczy pożegnać się z nadmiarem węglowodanów i przestać jeść słodycze czy białe pieczywo. Istnieją też bowiem wartościowe węglowodany. One kryją się chociażby w warzywach i owocach, z których każda skuteczna dieta na odchudzanie musi się składać.
A co zrobić, jeżeli pomimo ograniczenia węglowodanów waga dalej nie chce spadać? Otóż jest to wyraźny znak, że człowiek spożywa po prostu za dużo kalorii. A samo ograniczenie węglowodanów nic nie da, jeżeli wciąż będzie się przekraczać swoje dzienne zapotrzebowanie na energię. Deficyt kaloryczny jest więc najważniejszy. Aby go uzyskać, należy wyliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie na kalorie, a następnie odjąć do niego jakieś dwieście lub trzysta kalorii.