Dieta bogata w składniki mineralne: Jak dostarczać organizmowi niezbędne minerały przez odpowiednie odżywianie
Dieta bogata w składniki mineralne: Jak dostarczać organizmowi niezbędne minerały przez odpowiednie odżywianie
Minerały są niezbędne dla dobrego funkcjonowania całego organizmu. Niestety, nie zawsze uda nam się otrzymać ich odpowiednią ilość z codziennej diety. Dlatego ważne jest, aby włączyć do swojego jadłospisu produkty bogate w składniki mineralne. W tym artykule omówimy, jak dostarczać organizmowi niezbędne minerały przez odpowiednie odżywianie.
- W co warto zainwestować, aby uzyskać odpowiednią ilość minerałów?
Podstawowymi minerałami, które powinniśmy dostarczyć do naszego organizmu są: wapń, magnez, sód, potas i żelazo. Produkty bogate w te pierwiastki znajdziemy w sklepowych półkach. Jednak, żeby dostarczyć wszystkie składniki odżywcze, niezbędne jest zróżnicowanie diety. Warto włączyć do swojego jadłospisu m.in.:
- Produkty mleczne – źródło wapnia
- Warzywa strączkowe – źródło magnezu, potasu i żelaza
- Mięso – źródło żelaza
- Orzechy – źródło magnezu i cynku
- Owoce – źródło potasu
- Skorzystaj z bogactwa natury – jakie produkty nas dostarczą pożądane minerały?
Najlepiej wybierać produkty naturalne, nierafinowane. Szczególnie dużo minerałów znajdziemy w: jarmużu, szpinaku, brokułach, marchwi, ciecierzycy, kaszy gryczanej i orzechach.
- Nie zapominaj o wodzie
Warto też pamiętać, że woda jest niezbędna dla funkcjonowania organizmu i nie zawiera kalorii. Dlatego najlepiej pić ją w ciągu dnia, a nie sięgać po inne napoje. Woda zawiera pożądane przez nas minerały, takie jak: sód, magnez i wapń, dzięki czemu również dostarczamy je naszemu organizmowi.
- Odpowiednie przyprawy mogą pomóc
Nie każda przyprawa będzie wprost wpływać na poziom mineralizacji naszego organizmu, jednak istnieją takie, które przyniosą nam same korzyści. Między innymi imbir, czosnek, pieprz kajeński czy kurkuma. Dodanie jednej z tych przypraw do naszego jadłospisu może wpłynąć korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu.
- Warzywa i owoce – zjedz ich więcej
Korzyści z jedzenia warzyw i owoców są nieocenione. Są bogate w błonnik, witaminy i minerały. Źródła składników mineralnych w warzywach i owocach to między innymi potas, magnez, miedź, żelazo i wapń. Zjedzenie jednego porządnego posiłku z dodatkiem warzyw i owoców wpłynie korzystnie na nasz organizm.
- Unikaj płynnych posiłków
Picie płynnych posiłków (np. zupy, soków, smoothie) podczas posiłków powoduje, że w naszym organizmie mniej składników mineralnych jest przyswojonych. Dlatego nie powinniśmy pić takich posiłków z jedzeniem, gdy zależy nam na dostarczeniu organizmowi odpowiedniej ilości minerałów z pożywienia.
- Uważaj na nadmierną konsumpcję!
Ważne jest nie przesadzić z ilością spżywanych produktów bogatych w minerały. Konsumpcja minerałów powinna być odpowiednio zrównoważona z ilością innych składników dostarczanych do organizmu w celu uniknięcia toksyczności danego minerału.
Wnioski
Jak wynika z powyższych wskazówek, dostarczanie organizmowi niezbędnych minerałów poprzez odpowiednie odżywianie nie jest wcale trudne. Wystarczy zwiększyć ilość spożywanych warzyw, owoców, mięsa i orzechów, a jednocześnie unikać płynnych posiłków, aby pożywienie było jak najlepiej przyswajalne. Dzięki temu, nasz organizm będzie miał najważniejsze pierwiastki potrzebne do dobrego funkcjonowania.
Najnowsze komentarze