Popularna przyprawa do potraw
Musztarda jest popularną przyprawą, która od wielu lat gości na polskich stołach. Popularność musztardy wynika, przede wszystkim, z jej niepowtarzalnych walorów smakowych. Wyrazista w smaku, dodaje charakteru wielu potrawom. Najczęściej jest kojarzona jako dodatek do mięs, choć można ją również spotkać w różnych sosach czy marynatach.
Gorczyca podstawowym składnikiem musztardy
Gorczyca jest podstawowym składnikiem wykorzystywanym do produkcji musztardy. Do innych składników należą również: ocet, olej, woda, białe wino, cukier lub miód oraz przyprawy, które nadają specyfikacji jej poszczególnym rodzajom. Do najpopularniejszych rodzajów musztard należy zaliczyć:
- saperską,
- delikatesową,
- francuską,
- stołową,
- pieprzową,
- chrzanową
Właściwości zdrowotne musztardy
Musztarda, choć często używana, nadal jest niedoceniana pod względem jej właściwości prozdrowotnych. Dzięki jej podstawowemu składnikowi – gorczycy, musztarda wykazuje właściwości przeciwreumatyczne. W niektórych krajach wykorzystywana jest do robienia okładów stosowanych na bolące stawy. Innym jej zastosowaniem może być, łagodzenie bólu wywołanego oparzeniem. Musztarda wykazuje również działanie:
Trycholog / Chodzież - wypadanie włosów, łysienie
- antybakteryjne – zwłaszcza w gardle, dlatego dobrze jest ją jeść w przypadku zmagania się z anginą,
- przeciwgrzybicze – cierpiąc na grzybicę stóp, warto moczyć nogi w wodzie z odrobiną musztardy,
- przeciwnowotworowe – zwłaszcza nowotworu jelit
Ponadto, musztarda wspomaga proces odchudzania poprzez przyspieszenie procesu trawiennego tłuszczów. Stanowi ona również dobry środek na walkę z zaparciami. Wykazuje pozytywne działanie w walce z miażdżycą naczyń oraz chorobom serca. Musztarda zwiększa nieco, męskie libido, poprzez pobudzenie krążenia krwi, dzięki czemu przypisuje się jej łagodzenie zaburzeń erekcji.
Psycholog / Warszawa - Psychoterapia / Depresja / Zaburzenia Odżywania / Zaburzenia Lękowe
Chcąc się zatem dowiedzieć, czy musztarda jest zdrowa, wystarczy zagłębić się w jej właściwości by, od razy móc odpowiedzieć sobie na to pytanie. Okazuje się bowiem, że musztarda, nie dosyć że nadaje posiłkom smak, to przyczynia się również w znacznym stopniu do poprawy stanu zdrowia.