Czy musztarda jest zdrowa

Popularna przyprawa do potraw
Musztarda jest popularną przyprawą, która od wielu lat gości na polskich stołach. Popularność musztardy wynika, przede wszystkim, z jej niepowtarzalnych walorów smakowych. Wyrazista w smaku, dodaje charakteru wielu potrawom. Najczęściej jest kojarzona jako dodatek do mięs, choć można ją również spotkać w różnych sosach czy marynatach.
Gorczyca podstawowym składnikiem musztardy
Gorczyca jest podstawowym składnikiem wykorzystywanym do produkcji musztardy. Do innych składników należą również: ocet, olej, woda, białe wino, cukier lub miód oraz przyprawy, które nadają specyfikacji jej poszczególnym rodzajom. Do najpopularniejszych rodzajów musztard należy zaliczyć:
- saperską,
- delikatesową,
- francuską,
- stołową,
- pieprzową,
- chrzanową
Właściwości zdrowotne musztardy
Musztarda, choć często używana, nadal jest niedoceniana pod względem jej właściwości prozdrowotnych. Dzięki jej podstawowemu składnikowi – gorczycy, musztarda wykazuje właściwości przeciwreumatyczne. W niektórych krajach wykorzystywana jest do robienia okładów stosowanych na bolące stawy. Innym jej zastosowaniem może być, łagodzenie bólu wywołanego oparzeniem. Musztarda wykazuje również działanie:
- antybakteryjne – zwłaszcza w gardle, dlatego dobrze jest ją jeść w przypadku zmagania się z anginą,
- przeciwgrzybicze – cierpiąc na grzybicę stóp, warto moczyć nogi w wodzie z odrobiną musztardy,
- przeciwnowotworowe – zwłaszcza nowotworu jelit
Ponadto, musztarda wspomaga proces odchudzania poprzez przyspieszenie procesu trawiennego tłuszczów. Stanowi ona również dobry środek na walkę z zaparciami. Wykazuje pozytywne działanie w walce z miażdżycą naczyń oraz chorobom serca. Musztarda zwiększa nieco, męskie libido, poprzez pobudzenie krążenia krwi, dzięki czemu przypisuje się jej łagodzenie zaburzeń erekcji.
Chcąc się zatem dowiedzieć, czy musztarda jest zdrowa, wystarczy zagłębić się w jej właściwości by, od razy móc odpowiedzieć sobie na to pytanie. Okazuje się bowiem, że musztarda, nie dosyć że nadaje posiłkom smak, to przyczynia się również w znacznym stopniu do poprawy stanu zdrowia.
Najnowsze komentarze