Breaking News
 |  | 

Diety

Przepisy na sałatki bez glutenu: Pomysły na lekkie i odżywcze sałatki dla osób nietolerujących glutenu

img-responsive

Sałatki bez glutenu – pyszne i zdrowe danie dla celiaków i nie tylko

Sałatki to doskonały wybór na lekkie i sycące danie, szczególnie latem, kiedy preferujemy lżejsze posiłki. Dla osób nietolerujących glutenu, znalezienie odpowiednich przepisów na sałatki bez glutenu może być nieco trudne. W tym artykule przedstawimy kilka prostych i pysznych przepisów na sałatki bez glutenu.

I. Składniki do sałatek bez glutenu
Aby przygotować sałatkę bez glutenu, należy zwrócić uwagę na składniki. Unikajmy m.in. produktów zawierających mąkę pszeniczną, jęczmienną, żytnią, a także kukurydzianą – która często jest zabarwiana mąką pszenną. Zwróćmy uwagę na ziemniaki, ryż, proso, kaszę jaglaną i gryczaną oraz quinoę. Produkty bezglutenowe można również znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością.

II. Różnorodna sałatka owocowa
Składniki:

  • mieszanka sałat (łatwo dostępna w każdym supermarkecie)
  • truskawki
  • kiwi
  • jabłko
  • melon
  • orzechy włoskie lub migdały
    Przygotowanie:
  • Pokrój owoce w kostki i wymieszaj z sałatą
  • Posyp orzechami włoskimi lub migdałami

III. Świeża sałatka z burakami i feta
Składniki:

  • burak (użyj gotowych, ugotowanych buraków – łatwo dostępne w sklepach)
  • sałata rzymska
  • feta
  • orzechy włoskie
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
    Przygotowanie:
  • Rozłóż liście rzymskiej na talerzu
  • Pokrój buraki w kostkę i połóż na liściach sałaty
  • Posiekaj orzechy i posyp nimi całą sałatkę
  • Pokrusz fete i rozłóż po sałatce
  • Na koniec polej całość oliwą i sokiem z cytryny

IV. Sałatka z ciecierzycą i sosem tahini
Składniki:

  • ciecierzyca (puszka)
  • pomidor
  • ogórek
  • papryka
  • natka pietruszki
  • sos tahini
  • olej rzepakowy, ocet balsamiczny, woda
    Przygotowanie:
  • Wymieszaj ciecierzycę z pomidorem, pokrojonym w kostkę ogórkiem i papryką oraz posiekana natką pietruszki
  • Przygotuj sos tahini, mieszając jego składniki: 3 łyżki sosu tahini, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżka octu balsamicznego, 3 łyżeczki wody
  • Wymieszaj sałatkę z sosem tahini i podawaj

V. Sałatka z makaronem ryżowym
Składniki:

  • makaron ryżowy
  • czerwona cebula
  • zielona fasolka szparagowa
  • ogórek
  • kukurydza
  • tuńczyk z puszki
  • jogurt naturalny
  • sok z cytryny
  • ocet balsamiczny
    Przygotowanie:
  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i ostudź
  • Pokrój cebulę, fasolkę szparagową i ogórka w drobną kostkę
  • Wymieszaj makaron z warzywami i kukurydzą
  • Dodaj tuńczyka i wymieszaj
  • Przygotuj sos: jogurt naturalny wymieszaj z sokiem z cytryny i łyżką octu balsamicznego
  • Wlej sos do sałatki i wymieszaj delikatnie

VI. Sałatka Caprese
Składniki:

  • mozzarella
  • pomidor
  • bazylia
  • oliwa
    Przygotowanie:
  • Układaj kolejno plastry mozzarelli i pomidora na talerzu
  • Posyp wszystko bazylią i polej oliwą

VII. Sałatka grecka
Składniki:

  • sałata rzymska
  • pomidory koktajlowe
  • ogórki
  • oliwki
  • ser feta
  • sól, pieprz
  • olej
  • oregano
    Przygotowanie:
  • Sałatę umyj i pokrój
  • Pokrój drobno pomidory i ogórki
  • Dodaj oliwki i kawałki sera feta
  • Dopraw solą, pieprzem, oregano i polej olejem

Przygotowanie sałatek bez glutenu nie jest trudne, a takie danie może stać się doskonałą alternatywą dla dań o wysokiej zawartości glutenu. Sałatki są bardzo uniwersalne, można eksperymentować z różnymi składnikami i dodatkami, a jednocześnie są łatwe w przygotowaniu. Zachęcamy do próbowania naszych przepisów na sałatki bez glutenu – z pewnością przypadną one do gustu każdemu!

przepisy-na-salatki-bez-glutenu-pomysly-na-lekkie-i-odzywcze-salatki-dla-osob-nietolerujacych-glutenu

ABOUT THE AUTHOR