Przepisy na sałatki bez glutenu: Pomysły na lekkie i odżywcze sałatki dla osób nietolerujących glutenu
Sałatki bez glutenu – pyszne i zdrowe danie dla celiaków i nie tylko
Sałatki to doskonały wybór na lekkie i sycące danie, szczególnie latem, kiedy preferujemy lżejsze posiłki. Dla osób nietolerujących glutenu, znalezienie odpowiednich przepisów na sałatki bez glutenu może być nieco trudne. W tym artykule przedstawimy kilka prostych i pysznych przepisów na sałatki bez glutenu.
I. Składniki do sałatek bez glutenu
Aby przygotować sałatkę bez glutenu, należy zwrócić uwagę na składniki. Unikajmy m.in. produktów zawierających mąkę pszeniczną, jęczmienną, żytnią, a także kukurydzianą – która często jest zabarwiana mąką pszenną. Zwróćmy uwagę na ziemniaki, ryż, proso, kaszę jaglaną i gryczaną oraz quinoę. Produkty bezglutenowe można również znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością.
II. Różnorodna sałatka owocowa
Składniki:
- mieszanka sałat (łatwo dostępna w każdym supermarkecie)
- truskawki
- kiwi
- jabłko
- melon
- orzechy włoskie lub migdały
Przygotowanie: - Pokrój owoce w kostki i wymieszaj z sałatą
- Posyp orzechami włoskimi lub migdałami
III. Świeża sałatka z burakami i feta
Składniki:
- burak (użyj gotowych, ugotowanych buraków – łatwo dostępne w sklepach)
- sałata rzymska
- feta
- orzechy włoskie
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
Przygotowanie: - Rozłóż liście rzymskiej na talerzu
- Pokrój buraki w kostkę i połóż na liściach sałaty
- Posiekaj orzechy i posyp nimi całą sałatkę
- Pokrusz fete i rozłóż po sałatce
- Na koniec polej całość oliwą i sokiem z cytryny
IV. Sałatka z ciecierzycą i sosem tahini
Składniki:
- ciecierzyca (puszka)
- pomidor
- ogórek
- papryka
- natka pietruszki
- sos tahini
- olej rzepakowy, ocet balsamiczny, woda
Przygotowanie: - Wymieszaj ciecierzycę z pomidorem, pokrojonym w kostkę ogórkiem i papryką oraz posiekana natką pietruszki
- Przygotuj sos tahini, mieszając jego składniki: 3 łyżki sosu tahini, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżka octu balsamicznego, 3 łyżeczki wody
- Wymieszaj sałatkę z sosem tahini i podawaj
V. Sałatka z makaronem ryżowym
Składniki:
- makaron ryżowy
- czerwona cebula
- zielona fasolka szparagowa
- ogórek
- kukurydza
- tuńczyk z puszki
- jogurt naturalny
- sok z cytryny
- ocet balsamiczny
Przygotowanie: - Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i ostudź
- Pokrój cebulę, fasolkę szparagową i ogórka w drobną kostkę
- Wymieszaj makaron z warzywami i kukurydzą
- Dodaj tuńczyka i wymieszaj
- Przygotuj sos: jogurt naturalny wymieszaj z sokiem z cytryny i łyżką octu balsamicznego
- Wlej sos do sałatki i wymieszaj delikatnie
VI. Sałatka Caprese
Składniki:
- mozzarella
- pomidor
- bazylia
- oliwa
Przygotowanie: - Układaj kolejno plastry mozzarelli i pomidora na talerzu
- Posyp wszystko bazylią i polej oliwą
VII. Sałatka grecka
Składniki:
- sałata rzymska
- pomidory koktajlowe
- ogórki
- oliwki
- ser feta
- sól, pieprz
- olej
- oregano
Przygotowanie: - Sałatę umyj i pokrój
- Pokrój drobno pomidory i ogórki
- Dodaj oliwki i kawałki sera feta
- Dopraw solą, pieprzem, oregano i polej olejem
Przygotowanie sałatek bez glutenu nie jest trudne, a takie danie może stać się doskonałą alternatywą dla dań o wysokiej zawartości glutenu. Sałatki są bardzo uniwersalne, można eksperymentować z różnymi składnikami i dodatkami, a jednocześnie są łatwe w przygotowaniu. Zachęcamy do próbowania naszych przepisów na sałatki bez glutenu – z pewnością przypadną one do gustu każdemu!
Najnowsze komentarze