Jak prawidłowo przechowywać jedzenie w lodówce?
Obecnie większość sklepów oferuje nam tak duży zasób różnego rodzaju produktów spożywczych, a nam tymczasem zdarza się kupować za dużo. Aby nie marnować nadmiaru jedzenia trzeba go dobrze przechowywać.
Chłodziarka, jak wiadomo służy do przechowywania żywności. Odpowiednio niska temperatura sprawia, że produkty, które nie zostały przez nas skonsumowane możemy przez określony czas przetrzymać w lodówce. Dzięki temu zachowują świeżość i nie psują się tak szybko.
Aby jednak to się spełniło, żywność należy przechowywać w lodówce według określonych zasad.
Większość z nas uważa, że warzywa i niektóre owoce powinno się trzymać w niskich temperaturach. Niestety jest to błędne stwierdzenie. Warzywa i owoce przechowywane w lodówce tracą swoje wartości odżywcze, a także smak i zapach.
W lodówce muszą się znaleźć tylko sezonowe warzywa i owoce, które przynieśliśmy prosto ze sklepu na przykład takie jak maliny, jagody, truskawki, wszelkiego rodzaju sałaty, papryki, rzodkiewki i warzywa kapustne.
Jeżeli zakupiliśmy je w foliowych opakowaniach, musimy natychmiast ją zdjąć, gdyż nagromadzi się tam spora ilość wilgoci, która źle wpłynie na ich wartości odżywcze.
Nie zastanawiaj się nad przechowywaniem nabiału i mięsa – wszystkie tego typu produkty muszą znaleźć się w chłodziarce.
Te produkty, które są najbardziej podatne i szybko się psują ułóż na dolnych półkach lodówki. Mowa tutaj szczególnie o rybach i surowym mięsie.
Inne wędliny i nabiał przechowuj na górnych szufladkach, natomiast na drzwiach przetwory, dżemy, jaja, sosy i inne tego typu.
Jeżeli niektóre napoczęte już przez nas produkty wydzielają intensywny aromat, w tym sery i domowej roboty sałatki pamiętajmy, aby przechowywać je wyłącznie w takich naczyniach, jak szczelnie zamykane pojemniki.
Najnowsze komentarze