Rola węglowodanów w organizmie człowieka
Węglowodany to cukry które są podstawowymi składnikami odżywczymi każdego żywego organizmu. Dzielą się one na węglowodany proste, czyli takie, które zbudowane są z pojedynczych cząsteczek cukru (glukoza, fruktoza, galaktoza) oraz węglowodany złożone, czyli takie, które w swojej budowie mają przynajmniej dwie cząsteczki cukrów prostych (laktoza, sacharoza, skrobia).
Węglowodany pełnią szereg różnych funkcji:
- stanowią główne źródło energii dla wszystkich komórek organizmu, zwłaszcza dla mózgu;
- stanowią główny materiał budulcowy dla erytrocytów, tkanki mięśniowej, serca, nerek, jelit czy kwasów DNA oraz RNA;
- regulują uczucie sytości jak i głodu;
- ulepszają proces wchłaniania wapnia;
- biorą czynny udział w utlenianiu kwasów tłuszczowych do wody i dwutlenku węgla;
Węglowodany powinny stanowić około 50% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Mając na uwadze swoje zdrowie, zdecydowanie korzystniej jest przyjmować węglowodany złożone niż proste. Przede wszystkim, cukry złożone, dłużej się rozkładają, co niweluje efekt gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu również, dłużej utrzymuje się uczcie sytości.
Węglowodany, mimo iż są bardzo ważne w utrzymywaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu, powinny być utrzymywanie na właściwym poziomi. Wskaźnikiem który to pokazuje, jest poziom glukozy we krwi człowieka.
Zarówno niedobór, jak i nadmiar jest, stanowią poważne konsekwencje dla życia i zdrowia człowieka.
Niedobór glukozy, objawia się m.in takimi objawami jak: ból głowy, senność, drażliwość, zaburzenia świadomości czy zaburzenia zachowania. Niewyrównany poziom glukozy we krwi może doprowadzić do śpiączki hipoglikemicznej, a nawet do śmierci.
Nadmiar glukozy, objawia się natomiast wzmożonym pragnieniem, częstym oddawaniem moczu, sennością, zwłaszcza po spożyciu posiłków. Długotrwały wzrost poziomu glukozy we krwi doprowadza do rozwoju cukrzycy, a co się z nią wiąże, szeregu powikłań z nią związanych, takich jak np. zaburzenia wzroku, zaburzenia czucia, trudno gojące się rany czy niewydolność nerek.
Węglowodany złożone lista produktów
Niemal w każdym produkcie znajdują się węglowodany. Należy jednak uwzględnić ich rodzaj i częściej wybierać te, które w swoim składzie zawierają cukry złożone. Do takich produktów należy zaliczyć:
- produkty pełnoziarniste (płatki owsiane, pieczywo żytnie, otręby, makarony)
- kasze, ryż brązowy
- rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, soczewica, bób, soja)
- owoce (jabłka),
- warzywa (marchew, seler, ogórki)
- orzechy
- nasiona lnu