Breaking News
 |  | 

Diety

Przepisy na mięso z indyka: Pomysły na smaczne dania z wykorzystaniem mięsa z indyka

img-responsive

Przepisy na mięso z indyka: Pomysły na smaczne dania z wykorzystaniem mięsa z indyka

Mięso z indyka to zdrowsza i lżejsza alternatywa dla mięsa wieprzowego czy wołowego. Jest również bogate w białko i niskokaloryczne, co sprawia, że jest idealnym wyborem dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie oraz sylwetkę. W tym artykule przedstawimy przepisy na kilka pysznych dań z mięsa z indyka, które na pewno zasmakują każdemu.

  1. Duszone udka z indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami.

Potrzebne składniki:

  • 4 uda indycze

  • 1 szklanka suchego białego wina

  • 1 szklanka bulionu drobiowego

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 szklanka suszonych pomidorów

  • 1/2 szklanki oliwek bez pestek

  • 1/2 szklanki bazylii

  • 1/2 szklanki oregano

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej oliwę na patelni.

  2. Wsyp cebulę i czosnek, smaż przez 2 minuty aż będą miękkie.

  3. Dodaj uda indycze i obsmaż je z każdej strony, aż zaczną się rumienić.

  4. Dodaj wino i bulion, posyp bazylią i oregano, dopraw solą i pieprzem.

  5. Zagotuj i zmniejsz temperaturę na niską, gotuj do momentu aż mięso będzie miękkie i pachnące.

  6. Dodaj suszone pomidory, oliwki i gotuj przez kolejne 10 minut.

  7. Podawaj na ciepło.

  8. Sałatka z podgrzybkami i mięsem z indyka

Potrzebne składniki:

  • 400 g mięsa z piersi indyka

  • 250 g podgrzybków

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

  • 1 jajko

  • 3 łyżki octu balsamicznego

  • 1 łyżka miodu

  • sól i pieprz

  • rukola

Przygotowanie:

  1. Pokrój mięso z indyka na kawałki.

  2. Wysmaż masło na patelni, wsyp cebulę i czosnek, smaż, aż będą miękkie.

  3. Dodaj mięso i podsmaż z każdej strony.

  4. Dodaj podgrzybki, słodzik i ocet balsamiczny, smaż przez kilka minut.

  5. Zetrzyj ser, wymieszaj z jajkiem i dopraw solą i pieprzem.

  6. Usmaż jajeczną substancję na innej patelni, pokrój w kostkę.

  7. Na talerzu ułóż rukolę, na wierzchu mięso z podgrzybkami z patelni, a na to jajeczną substancję i posyp serem.

  8. Grilowany szaszłyk z indyka z warzywami.

Potrzebne składniki:

  • 4 udka z indyka

  • 1 czerwona papryka

  • 1 zielona papryka

  • 1 żółta papryka

  • 1 cukinia

  • 1 cebula

  • sól, pieprz, bazylia

  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Pokrój mięso z indyka w kostkę, warzywa w plastry.

  2. Skrop wszystkie składniki oliwą, posyp solą, pieprzem i bazylią.

  3. Ułóż mięso i warzywa na patyku szaszłykowym.

  4. Grilluj przez około 10 minut na grillu lub patelni grillowej.

  5. Meksykańskie tacos z mięsem z indyka.

Potrzebne składniki:

  • 500 g mięsa z indyka

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka chili

  • 1 łyżeczka cumin

  • sól i pieprz

  • pomidory

  • sałata

  • lime

  • tortille

Przygotowanie:

  1. Pokrój mięso z indyka w kostkę.

  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż aż będą miękkie.

  3. Dodaj mięso, posyp chili, cumin, sól i pieprz.

  4. Dodaj pokrojone pomidory i dus przez około 10 minut.

  5. Podgrzej tortille, dodaj na nie mięso, sałatę i skrop sokiem z limonki.

  6. Risotto z indykiem, szałwią i pomarańczami.

Potrzebne składniki:

  • 500 g piersi z indyka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • suszone pomidory

  • 1 szklanka ryżu

  • 1 szklanka białego wina

  • 1 szklanka bulionu

  • 1 pomarańcza

  • szałwia

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrój mięso z indyka na kawałki, smaż na patelni, aż zaczną się rumienić.
  2. Dodaj cebulę i czosnek, smaż aż zmiękną.
  3. Dodaj ryż, mieszaj przez 2-3 minuty.
  4. Dodaj wino, mieszaj aż całkowicie się wyparuje.
  5. Dołóż bulion, szałwię, pomarańczę, podsmażone suszone pomidory, dopraw solą i pieprzem.
  6. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, mieszając.
  7. Podawaj na ciepło z posiekaną szałwią i pomarańczowymi plasterkami.

Podsumowanie:

Z powyższych przepisów wynika, że mięso z indyka można przygotować na wiele różnych sposobów. Od dań klasycznych i łatwych w przygotowaniu, po bardziej wyszukane i wymagające, smaki i aromaty wspaniale urozmaicą każdy posiłek. Warto więc sięgnąć po mięso z indyka i wykorzystać go w codziennych potrawach, ponieważ dzięki temu zyskamy łatwostrawne i zdrowe alternatywy dla mięsa wołowego i wieprzowego.

przepisy-na-mieso-z-indyka-pomysly-na-smaczne-dania-z-wykorzystaniem-miesa-z-indyka

ABOUT THE AUTHOR