Ze szparagami kojarzą się wakacje, słońce i powiew lata. Jednak w Polsce czas szparagowy wypada na wiosnę, około maja. Warto wtedy sięgnąć po świeże szparagi i przyrządzić z nich zdrowe i smaczne potrawy. W tym artykule przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na dania ze szparagami.
-
Zdrowe składniki szparagów
- Szparagi to bogate źródło błonnika, witaminy A, C oraz kwasu foliowego. Wpływają pozytywnie na trawienie, przyspieszają metabolizm i wspierają układ odpornościowy.
- W warzywie znajdują się również minerały takie jak miedź, żelazo i fosfor.
- Zawarcie w szparagach kwasu asparaginowego zapewnia działanie moczopędne, co sprzyja usuwaniu z organizmu nadmiaru wody i toksyn.
- Ze względu na niską zawartość kalorii, szparagi są idealne dla osób dbających o linię i odchudzających się. W 100g tego warzywa znajduje się zaledwie 20 kalorii.
-
Przepisy na potrawy z szparagów
- Zupa krem z szparagów – na tę wiosenną zupę potrzebujemy szparagów, małej cebuli, czosnku, bulionu warzywnego, śmietany i masła. Szparagi kroimy w mniejsze kawałki, a cebulę i czosnek podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy szparagi, zalane bulionem warzywnym i gotujemy do momentu, w którym szparagi będą miękkie. Wszystko miksujemy na gładki krem, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Sałatka ze szparagami, jajkiem i awokado – na pożywną sałatkę potrzebujemy świeżych szparagów, jajka ugotowanego na twardo, awokado, pomidora, cebuli i oliwy z oliwek. Szparagi zblanszowane podduszamy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, dodajemy pokrojone jajko, awokado i pomidora. Wszystko mieszamy, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Makaron z szparagami i bazylią – na ten świetny zestaw potrzebujemy pęczka świeżych szparagów, cebuli, czosnku, makaronu, masła, bazylii i sera Parmezan. Szparagi kroimy w drobne kawałki, a cebulę i czosnek zeszkliamy na maśle. Następnie dodajemy szparagi i dusimy przez kilka minut. Gotujemy makaron, mieszamy z szparagami, dodajemy świeżą bazylię oraz starty Parmezan. Gotowe danie posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
- Kurczak w sosie szparagowym – na lekki i dietetyczny posiłek potrzebujemy 4 filetów z kurczaka, 2 szklanek szpinaku baby, 1 łyżki masła, pęczka szparagów, selera, czosnku, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Filety z kurczaka smażymy na maśle z jednej i drugiej strony, następnie dodajemy szpinak i mieszamy przez kolejne 2 minuty. W oddzielnej patelni dusimy szparagi, seler i czosnek. Następnie miksujemy je na gładki sos, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerz kładziemy filety z kurczaka, polewamy sosem szparagowym i posypujemy natką pietruszki.
-
Podsumowanie
Z powyższych przepisów wynika, że szparagi to nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa warzywna baza do różnych dań. Warto z tego zielonego skarbu korzystać, zwłaszcza w okresie wiosennym, gdy jest on nie tylko smaczny, ale i tańszy. Łatwo połączyć je z innymi składnikami, tworząc rozmaite przyjemne dla podniebienia posiłki. Co ważne, szparagi sprzyjają naszemu zdrowiu i są idealnym dodatkiem do diety odchudzającej.