Czy pesto jest zdrowe
Zwolennicy zdrowej kuchni czy też włoskich smaków bardzo często zastanawiają się, czy dania z ich jadłospisu na pewno są zdrowe. W końcu tyle się mówi, że pozornie zdrowe połączenia są na przykład zbyt kaloryczne czy nawet tłuste. Warto jednak od czasu do czasu zastanowić się, czy nasze ulubione dania i dodatki na pewno mogą być uznane za element zdrowej i zrównoważonej diety. Jednym z takich dan jest oczywiście pesto. Wiele osób zastanawia się czy pesto jest zdrowe, a dzisiaj odpowiemy sobie na to pytanie.
Czy pesto jest zdrowe – ależ tak!
Jeśli wydaje ci się, że któryś z element tego dania może nie mieć dobrego wpływu na twoje zdrowie, to możesz przestać się martwić. Danie to posiada wiele prozdrowotnych właściwości.
Warto wiedzieć, że pesto zawiera kwasy tłuszczowe, które wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, a także serce. To właśnie te kwasy regulują poziom cholesterolu, a także obniżają ciśnienie krwi.
Dodatkowo jest świetnym źródłem białka ze względu na zawartość orzechów a także cały szereg witamin mających pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy czy wzrok.
Dzięki tym właśnie właściwościom pesto jest uznawane za wręcz zbawienna dla naszego zdrowia pastę. Ma również doskonały wpływ na osoby martwiące się o wolne rodniki.
Jak widać jedzenie pesto ma same pozytywne strony! Warto więc zastanowić się nad włączeniem tego dodatku do makaronu na stałe do twojej diety. Pesto jest już dostępne bez trudu na sklepowych półkach, jednak warto się zastanowić nad wykonaniem go samodzielnie.
W tym celu potrzebujesz oliwy z oliwek, liści bazylii, czosnku, oczechów piniowych i soli oraz parmezanu. Wszystkie składniki należy dokładnie utrzeć na gładką pastę. Tak przygotowany sos doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do makaronu ale również innych przekąsek.
Wykonując pesto samodzielnie możesz mieć pewność, że nie zawiera on konserwantów i polepsza czy smaku. W dodatku możesz wówczas wykorzystać świeżo wykonana pastę do twoich potraw.
Jak widać warto od czasu do czasu zainspirować się kuchnia włoska i sięgnąć po pyszne dodatki do makaronów. Wówczas nie tylko na naszych stołach zagości zdrowie.
Najnowsze komentarze