Logo
    Logo
    Diety

    Jak zrobić smażone jabłko?

    LiscJarmuzu.pl
    No Comments
    Last updated on 30 kwietnia 2022
    30 lipca 2021
    2 Mins read
    Jabłka

    W dzisiejszych czasach można zauważyć, iż ludzie bardzo chętnie i dość często jedzą jabłka. Oczywiście różne odmiany. To jest bardzo dobry pomysł, ponieważ jabłka nie tylko są bardzo smaczne, ale także zdrowe. Mają dużo składników odżywczych, dlatego też ludzie robią z nich różnego rodzaju przetwory . W niniejszym artykule zostanie przedstawione smażone jabłko. Warto zatem zapoznać się z treścią niniejszego artykułu. Może ktoś skorzysta z niego.

    Smażone jabłko

    Warto na początku dodać, iż smażone jabłka to  bardzo popularny, a zarazem idealny dodatek do różnych dań. Mianowicie najczęściej wykorzystuje się je do zrobienia ciasta typu szarlotka, ryżu z dodatkiem cynamonu, naleśników czy  też racuchów.  Na pewno wiele osób powie, że nie potrafi i tego nie zrobi. Od razu trzeba zaznaczyć zatem, iż nie jest to w ogóle skomplikowane i nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu.  Trzeba tylko wiedzieć, jakie jabłka się do tego najlepiej nadają.

    Otóż oczywiście w tym przypadku najlepsze będą kwaśne odmiany typu antonówka czy ananas. Gdy już je kupimy warto je umyć i obrać ze skórki. Jednak najpierw zdecydowanie umyć i wymarzyć słoiki, do których będą włożone obrobione jabłka. Następnie powinniśmy gotowe jabłka wrzucić do jakiegoś dużego, płaskiego garnka, który ma grube dno. Teraz trzeba dodać do nich około 3 łyżki wody. Pora na smażenie. Robimy to przez około 20 minut, często mieszając. To jak bardzo usmażone jabłka chcemy uzyskać zależy od nas. Gdy już usmażymy to należy dodać  około 1 szklankę cukru do smaku. To zależy od kwaśności jabłek. Owoce trzeb włożyć do słoików gdy są jeszcze gorące. Zakręcamy słoiki i kładziemy je do góry dnem. Czekamy aż wystygną. Po tym czasie trzeba schować do szafki lub wynieść do spiżarki. Tak przygotowane jabłka mogą leżeć przez długi czas. Natomiast otwarte do trzech dni w lodówce.

    Jeśli ktoś lubi to może dodać bez cukru albo dodatkowo dodać cukier wanilinowy. Warto dodać, iż tak przygotowane jabłka najlepiej smakują na ciepło na przykład z naleśnikami. W tym przypadku warto je podgrzać tuż przed podaniem. Warto też dodać cynamon, jeśli mamy ochotę na ryż z jabłkami.

     

    Powiązane wpisy:
    1. Cukry złożone – przykłady
    2. Dieta dla cukrzyków: Jak kontrolować poziom cukru we krwi i utrzymać zdrowie
    3. Dieta dla osób z refluksami: Jak unikać potencjalnie drażniących produktów i złagodzić objawy
    4. Dieta dla osób z nadwagą: Jak efektywnie zredukować masę ciała i utrzymać zdrową wagę
    Shares
    Previous Post

    Najlepsza pizza w Kielcach: Gdzie znaleźć smaczną pizzę w Kielcach?

    Next Post

    Dieta dla osób z chorobą Parkinsona: Jak dostarczać składniki odżywcze wspomagające mózg

    Kategorie
    • Diety
    • Inne tematy
    Ostatnie wpisy
    • Prosta dieta odchudzająca: zasady, deficyt kaloryczny i jadłospis
    • Jak dbać o zdrowe zęby? 11 zasad higieny jamy ustnej
    • Star Apple: korzyści zdrowotne i właściwości odżywcze tego owocu
    • Siemię lniane – zdrowotne właściwości i zastosowanie w diecie
    • Błonnik w diecie – klucz do zdrowia jelit i lepszej sylwetki
    Diety
    • Rezygnacja z alkoholu – klucz do skutecznej diety i zdrowia
    • Dieta pudełkowa: Jak korzystać z usług cateringowych dla zdrowego odżywiania
    • Zdrowe przekąski na diecie: Pomysły na pyszne i pożywne przekąski
    • Zdrowotne właściwości ziemniaków: wartości odżywcze i wpływ na dietę
    • Ekstrakty roślinne – zdrowe właściwości i zastosowanie w kosmetykach
    Najnowsze komentarze
      Polecamy
      • Dieta na poprawę odporności: Jak wzmocnić swoją odporność poprzez odpowiednie odżywianieDieta na poprawę odporności: Jak wzmocnić swoją odporność poprzez odpowiednie odżywianie
        Obecne czasy stawiają przed nami wiele wyzwań związanych z utrzymaniem …
      • Dieta niskowęglowodanowa: Jak ograniczyć spożycie węglowodanów i zrównoważyć poziom cukru we krwiDieta niskowęglowodanowa: Jak ograniczyć spożycie węglowodanów i zrównoważyć poziom cukru we krwi
        I. Wprowadzenie Dieta niskowęglowodanowa stała się w ostatnich latach bardzo …
      • Dieta przy wrzodzie żołądka: Jak dostarczać odpowiednie składniki odżywcze i złagodzić objawyDieta przy wrzodzie żołądka: Jak dostarczać odpowiednie składniki odżywcze i złagodzić objawy
        Dieta przy chorobie wrzodowej żołądka: Jak dostarczać odpowiednie składniki odżywcze …
      • Nawilżanie skóry: Dlaczego jest ważne i jak to zrobić skutecznie?Nawilżanie skóry: Dlaczego jest ważne i jak to zrobić skutecznie?
        Nawilżanie skóry to nie tylko codzienny rytuał, ale kluczowy element …
      • Melon rogaty (Kiwano) – właściwości, zdrowie i zastosowanie w kuchniMelon rogaty (Kiwano) – właściwości, zdrowie i zastosowanie w kuchni
        Melon rogaty, znany również jako kiwano, to niezwykły owoc, który …
      Archiwa
      • maj 2025
      • kwiecień 2025
      • marzec 2025
      • luty 2025
      • styczeń 2025
      • grudzień 2024
      • listopad 2024
      • październik 2024
      • wrzesień 2024
      • sierpień 2024
      • lipiec 2024
      • maj 2024
      • kwiecień 2024
      • grudzień 2023
      • kwiecień 2022
      • marzec 2022
      • luty 2022
      • styczeń 2022
      • grudzień 2021
      • listopad 2021
      • październik 2021
      • wrzesień 2021
      • sierpień 2021
      • lipiec 2021
      • czerwiec 2021
      • maj 2021
      • kwiecień 2021
      • marzec 2021
      • luty 2021
      • styczeń 2021
      • grudzień 2020
      • listopad 2020
      • październik 2020
      • wrzesień 2020
      • sierpień 2020
      • lipiec 2020
      • czerwiec 2020
      • maj 2020
      • kwiecień 2020
      • marzec 2020
      Losowe
      • Dlaczego warto schudnąć jesienią? Praktyczne porady i zasady diety
      • Pomarańcza Moro – zdrowotne właściwości i zastosowanie w diecie
      • Przepisy na dania z warzyw korzeniowych: Pomysły na smaczne i odżywcze dania z marchwi, buraków itp.
      • Maliny: odkryj zdrowotne właściwości i składniki odżywcze
      • Laktoowowegetarianizm: korzyści, ryzyka i zbilansowany jadłospis
      You might also like
      Dieta
      Diety

      Prosta dieta odchudzająca: zasady, deficyt kaloryczny i jadłospis

      5 Mins read
      17 maja 2025

      Prosta i skuteczna dieta odchudzająca może być kluczem do osiągnięcia wymarzonej sylwetki i poprawy samopoczucia. W obliczu ogromnej ilości diet i planów żywieniowych, które obiecują szybkie efekty, łatwo zgubić się w gąszczu informacji. Jednak fundamentem każdej zdrowej diety powinny być zasady zdrowego odżywiania, które nie tylko pomagają w redukcji wagi, ale także sprzyjają długoterminowym zmianom …

      red green and yellow chili peppers and green chili peppers
      Diety

      Jak dbać o zdrowe zęby? 11 zasad higieny jamy ustnej

      9 Mins read
      12 maja 2025

      Higiena jamy ustnej to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim zdrowia. Prawidłowe dbanie o zęby i stan zdrowia jamy ustnej ma kluczowe znaczenie dla ogólnego samopoczucia oraz zapobiegania wielu dolegliwościom. Regularne mycie zębów, właściwa technika szczotkowania oraz odpowiednia dieta mogą zdziałać cuda w ochronie przed próchnicą i innymi problemami stomatologicznymi. Mimo że wielu z …

      baby carrots
      Diety

      Star Apple: korzyści zdrowotne i właściwości odżywcze tego owocu

      5 Mins read
      11 maja 2025

      Star Apple, znany również jako Chrysophyllum cainito, to egzotyczny owoc, który nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale także oferuje szereg korzyści zdrowotnych. Jego soczysty miąższ kryje w sobie bogactwo składników odżywczych, takich jak witaminy C i A, wapń oraz błonnik, które wspierają nasz organizm na wiele sposobów. Co więcej, liście tego owocu posiadają właściwości gojące …

      Logo