Dieta cukrzycowa a rodzaj cukrzycy.
Cukrzyca to choroba cywilizacyjna, która dotyka coraz częściej nie tylko osoby starsze., ale także osoby przed trzydziestym rokiem życia. Jeżeli zmagamy się z tym problemem jakim jest cukrzyca, warto zwrócić uwagę, na to jaką dietę zastosujemy.
Na wstępie należy zaznaczyć, że dieta cukrzycowa leczy wszystkie rodzaje tej przypadłości. Polega przede wszystkim na przywróceniu i ustabilizowaniu gospodarki węglowodanowej w naszym organizmie, która została zaburzona.
Pierwszym z rodzajów cukrzycy jest tzw. cukrzyca typu 1. W tym przypadku komórki trzustki przestają produkować insulinę. Leczenie farmakologiczne jest tutaj niezbędne. Cukrzyca typu 2 jest natomiast wynikiem złych nawyków żywieniowych wskutek czego tkanki, z których zbudowana jest trzustka stają się insulinoodporne, czyli po prostu niewrażliwe.
Kolejne typy cukrzycy to tzw. LADA – dotykająca przede wszystkim osoby po trzydziestym roku życia, zazwyczaj o łagodnym przebiegu i MODY – ta może wystąpić u osób między 20 a 30 rokiem życia. Aby sobie z nimi skutecznie poradzić wystarczy odpowiednio zbilansowana dieta.
Postępowanie dietetyczne w przypadku cukrzycy opiera się głównie na regularnej kontroli glikemii.
Jeżeli poziom glukozy jest umiarkowany lub nieznacznie podwyższony możemy się obyć bez zażywania jakichkolwiek leków.
Dieta cukrzycowa ma bardzo istotne znaczenie szczególnie dla osób z nadwagą. Najbardziej skomplikowana jest w przypadku cukrzycy typu 1, ponieważ to tu insulina musi być odpowiednio zbilansowana w stosunku do przyjmowanych ilości białek i węglowodanów. Najmniej wyliczeń wymaga cukrzyca typu 2.
Pamiętajmy jednak, że każdy ułożony przez nas jadłospis powinien być skonsultowany ze specjalistą. Każda dieta musi być indywidualna dla danej osoby i rodzaju cukrzycy.
Najnowsze komentarze