Breaking News
 |  | 

Diety

Naleśniki bez mąki: Przepis na lekkie i zdrowe naleśniki bez użycia mąki pszennej

img-responsive

Naleśniki bez mąki: przepis na lekkie i zdrowe naleśniki bez użycia mąki pszennej

Planując zdrowe i dietetyczne posiłki, naleśniki zazwyczaj nie dostają zbyt wielkiej uwagi. Przecież, jak to miałoby wyglądać, zwykłe naleśniki z mąki pszennej, jajek i mleka, to nie do końca idealny wybór dla osób przestrzegających dietę bezglutenową, bez laktozy czy poszukujących niskokalorycznych potraw. Na szczęście istnieją sposoby, aby stworzyć pyszne i zdrowe naleśniki bez użycia mąki pszennej, które dodatkowo są szybkie i łatwe w przygotowaniu.

  1. Co zamiast mąki pszennej?
    Głównym składnikiem tradycyjnych naleśników jest bez wątpienia mąka pszennej. Alternatywą dla niej są m.in.: mąka ryżowa, mąka owsiana, mąka kukurydziana, mąka z fasoli, mąka z ciecierzycy czy mąka ziemniaczana. Każda z tych mąk ma swój specyficzny smak i konsystencję, warto więc wypróbować różne warianty i znaleźć swoją ulubioną.

  2. Przepis na zdrowe naleśniki
    Przygotowanie naleśników bez mąki pszennej może być tak łatwe, jak zwykłe naleśniki do herbaty. Oto przepis:

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. sojowe, migdałowe, kokosowe)
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Wykonanie:

  1. Oddziel białka i żółtka. Białka ubij na sztywno w osobnej misce, a żółtka przełóż do miski z mąką.

  2. Wsyp szczyptę soli i wlej mleko roślinne. Dokładnie wymieszaj.

  3. Następnie dodaj do masy ubite białka, i delikatnie wymieszaj łyżką, unikając rozbicia piany.

  4. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i wlej masę na naleśnik.

  5. Smaż z obu stron na złoty kolor.

  6. Warianty smakowe
    Zdrowe naleśniki bez mąki pszennej są nie tylko dietetyczne, ale także bardzo smaczne. Możesz dodać do nich owoce, np. truskawki, banany czy jagody, orzechy, miód czy cynamon. W ten sposób stworzysz pyszne i aromatyczne naleśniki, idealne na słodkie śniadanie lub deser.

  7. Zalety diety bezglutenowej
    Dieta bezglutenowa cieszy się coraz większą popularnością. Przede wszystkim pomaga zminimalizować objawy nietolerancji glutenu, ale także wpływa pozytywnie na układ trawienny, skórę i przemianę materii. Dodatkowo, wykluczenie z diety glutenu może dostarczyć organizmowi wartościowych składników odżywczych, takich jak błonnik, białka roślinne czy minerały.

  8. Podsumowanie
    Zdrowe i dietetyczne naleśniki bez mąki pszennej to idealne wyjście dla osób, które szukają alternatywy dla tradycyjnych, ciężkich i kalorycznych naleśników. Wybierając mąkę z innego źródła i dodając do masy inne zdrowe składniki, stworzymy pyszne i pełne smaku danie, które pomoże nam zadbać o nasze zdrowie i utrzymać właściwą wagę.

nalesniki-bez-maki-przepis-na-lekkie-i-zdrowe-nalesniki-bez-uzycia-maki-pszennej

ABOUT THE AUTHOR