Curry z bakłażanem, ciecierzycą i ryżem jaśminowym

Curry z bakłażanem liść jarmużu

Pora na kolejny rozgrzewający posiłek. Muszę przyznać, że uwielbiam warzywa w różnych sosach, zapiekanki z kaszą, zupy i ogólnie posiłki na ciepło. Latem raczej unikam tego typu potraw, bo nie dość, że trzeba się naczekać aż wystygnie, to jeszcze uderzenia gorąca w połączeniu z wysoką temperaturą w mieszkaniu to nie jest to co lubię. Mam nadzieję, że curry z bakłażanem, ciecierzycą i ryżem jaśminowym posmakuje Wam równie mocno jak mi, bo kompozycja smaków i zapachów jest jak dla mnie rewelacyjna. :)

 

Curry z bakłażanem, ciecierzycą i ryżem jaśminowym

Składniki:

  • bakłażan
  • 100g ugotowanej ciecierzycy
  • papryka
  • 2 garści szpinaku
  • puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • ½ papryczki chili
  • łyżeczka masła klarowanego
  • kawałek imbiru/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz, sól
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 100 g ryżu jaśminowego

Sposób przygotowania:

Pokrój drobno cebulę, czosnek, papryczkę chili i imbir (jeśli używasz świeży). Podsmaż na maśle klarowanym. Dodaj pokrojony w kostkę bakłażan i zalej mleczkiem kokosowym. Dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem 5 minut.

Dodaj pokrojoną paprykę w kostkę i gotuj kolejne 5 minut. Dodaj ciecierzycę i gotuj około 5-10 minut bez pokrywki, aż bakłażan będzie miękki, a sos zgęstnieje. Na koniec dodaj szpinak i sok z cytryny i po minucie możesz nakładać.

W międzyczasie ugotuj ryż i dopraw go odrobiną soli.

Ilość porcji: 2; Wartość energetyczna 1 porcji: 670 kcal

Przepis na curry z bakłażanem Przepis na szybki obiad

Właściwości i wartości odżywcze

Bakłażan (inaczej oberżyna) – jest źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C, K, z grupy B, potasu, manganu, magnezu, miedzi, związków fenolowych, wspomaga pracę układu pokarmowego, krążenia, działa przeciwutleniająco, posiada właściwości detoksykacyjne.

Ciecierzyca (inaczej cieciorka) – jest dobrym źródłem białka, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, manganu oraz żelaza, fosforu, magnezu, potasu, cynku, miedzi, witamin z grupy B, wpływa korzystnie na stan układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego, kostnego, na stan włosów, skóry i paznokci, pomaga zapobiegać anemii.

Papryka – w jej skład wchodzi witamina C, A, B6, kwas foliowy, kapsaicyna, działa przeciwutleniająco, rozgrzewająco, wzmacnia odporność, poprawia trawienie.

Szpinak – jest źródłem witaminy K, A, C, kwasu foliowego, manganu, magnezu, żelaza, potasu i luteiny, pomocny przy leczeniu anemii, działa przeciwutleniająco, pozytywnie wpływa na układ nerwowy; zawiera również szczawiany, które utrudniają wchłanianie się wapnia.

Mleczko kokosowe – w jego składzie znajduje się mangan, żelazo, miedź, magnez, potas, witamina B3, kwas foliowy, przeciwutleniacze, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, białko, ma działanie antywirusowe, przeciwgrzybiczne, pozytywnie wpływa na pracę układu odpornościowego, poprawia stan skóry i włosów.

Cebula – jest źródłem witaminy C, B6, kwasu foliowego, potasu, manganu, glikozydów, enzymów, flawonoidów, olejków eterycznych, siarkowych, dzięki czemu ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe, antyseptyczne, wykrztuśne, może obniżyć poziom cukru we krwi, podwyższyć poziom frakcji HDL cholesterolu, korzystnie wpływa na stan włosów i paznokci. 

Czosnek – zawiera olejki eteryczne, związki siarkowe, flawonoidy, jest naturalnym antybiotykiem, działa przeciwwirusowo, bakteriobójczo, przeciwzapalnie, wspomaga trawienie, stabilizuje poziom glukozy we krwi, działa przeciwutleniająco.

Masło klarowane – świetnie nadaje się do smażenia, mogą je spożywać osoby nietolerujące białka mleka, laktozę, zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K), jest lekkostrawne, ma działanie przeciwzapalne.

Imbir – gingerol, zingeron, szogaol, ma działanie bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwzapalne, przeciwwymiotne, rozgrzewające, może pomóc w profilaktyce i leczeniu nowotworu jelita grubego.

Kurkuma – ma właściwości przeciwzapalne, wykazuje zdolność do hamowania namnażania się komórek nowotworowych, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie żołądka, układu nerwowego, może spowolnić proces demencji starczej oraz zapobiegać infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym.

Cynamon – jest dobrym źródłem manganu, a ponadto zawiera wapń i żelazo, ma działanie antybakteryjne i antygrzybiczne, rozgrzewa organizm i poprawia krążenie, ma właściwości przeciwutleniające, reguluje poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu.

Cytryna – zawiera witaminę C, olejki aromatyczne, wspomaga odporność, przyspiesza gojenie się ran.

 

Wypróbuj również przepis na:

Pulpeciki z cieciorki Pasta z fasoli liść jarmużu Ryż z kurczakiem i mleczkiem kokosowym liść jarmużu