Pasta z fasoli i suszonych śliwek – idealna do kanapek

Pasta z fasoli liść jarmużu

Wiem, że nie ma nic prostszego niż wziąć kromkę chleba i położyć na niej ser i wędlinę. Ewentualnie jeszcze plaster pomidora lub sałaty, bo warzywa są zdrowe. Jednak nie jest to dobre rozwiązanie, zwłaszcza jeśli tego typu posiłek zjadasz regularnie. Dużo lepszym rozwiązaniem będzie kanapka z sałatką warzywną lub pastą warzywną. Przygotowanie takie pasty jest naprawdę proste, przekonajcie się sami! 

 

Pasta z fasoli i suszonych śliwek

Składniki:

  • ½ szklanki białej fasoli (ewentualnie 1 puszka)
  • mała cebula lub ½ dużej
  • 8-10 suszonych śliwek
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 goździki
  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła klarowanego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Mocz fasolę w ciepłej wodzie minimum przez 2-3 godziny (możesz też zostawić na noc). Gotuj około 45 minut aż fasola będzie miękka.

Zalej śliwki ciepłą wodą i zostaw na minimum 15 minut. Podsmaż na maśle klarowanym pokrojoną drobno cebulę i śliwki razem z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Na koniec wyciągnij przyprawy.

Zblenduj dokładnie fasolę z olejem, sokiem z cytryny oraz dopraw pieprzem i solą. Jeśli pasta jest za sucha (np. jeśli używasz ugotowanej fasoli a nie z puszki) dodaj kilka łyżek wody aż nabierze odpowiednią konsystencję. Dodaj podsmażoną cebulę z śliwkami i wszystko wymieszaj lub zblenduj.

Ilość porcji: słoiczek, Wartość energetyczna wszystkiego: 635 kcal

Przepis na pastę z fasoli Pasta do kanapek - fasola Pasta kanapkowa z fasoli przepis

Właściwości i wartości odżywcze

Fasola biała – źródło roślinnego białka, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, witaminy B1, B6, żelaza, magnezu, potasu, fosforu, manganu i innych, poprawia działanie układu pokarmowego i nerwowego.

Śliwki suszone – są źródłem błonnika pokarmowego, witaminy K, B6, potasu, cynku, polifenoli, regulują metabolizm, wspierają działanie układu krążenia i kostnego; kupuj suszone śliwki o dobrym składzie!

Cebula – jest źródłem witaminy C, B6, kwasu foliowego, potasu, manganu, glikozydów, enzymów, flawonoidów, olejków eterycznych, siarkowych, dzięki czemu ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe, antyseptyczne, wykrztuśne, może obniżyć poziom cukru we krwi, podwyższyć poziom frakcji HDL cholesterolu, korzystnie wpływa na stan włosów i paznokci. 

Olej rzepakowy – źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w dobrym stosunku pomiędzy kwasami omega-6 i omega-3, tokoferoli (witamina E), fitosteroli i związków fenolowych, ma właściwości przeciwutleniające, wspomaga poprawne działanie układu sercowo-naczyniowego.

Cytryna – zawiera witaminę C, olejki aromatyczne, wspomaga odporność, przyspiesza gojenie się ran.

 

Wypróbuj również:

Serek z orzechów nerkowca zdrowe odżywianie Jaglane smoothie z bananem przepis Nocna gryczanka z mango zdrowe odżywianie