Przepis na mleko roślinne – ryżowe i owsiane

Mleko roślinne liść jarmużu

Niedawno pisałam o mleku roślinnym i pułapkach, które czyhają na nas podczas jego zakupu. Nie jest łatwo dostać napój roślinny, który nie ma składu pełnego cukrów, regulatorów czy stabilizatorów. A taki, który ma tylko zboża i wodę jest prawie nie do zdobycia. Dlatego jeżeli chcecie mieć pewność, co znajduje się w Waszym mleku roślinnym, warto przygotować je samemu. Kolejną dużą zaletą jest cena samodzielnie przygotowanego mleka. Ryżu i płatków w cenie jednego napoju, kupimy na kilka razy więcej mleka, a od czasu do czasu można skusić się na orzechy i zrobić mleko plus ciasteczka z pozostałych wytłoczyn.

Mleko roślinne możecie wykorzystać do ugotowania kaszy, płatków, przygotowania koktajli, naleśników, zdrowych słodkości, kawy, zup, warzyw i czego tylko chcecie :) Co do samego przygotowania, to jeśli mam być szczera, za pierwszym razem moja kuchnia wyglądała trochę przerażająco, ale później, jak już wiedziałam co gdzie przelać, to poszło gładko. 

 

Mleko ryżowe z wanilią

Składniki:

  • 2 szklanki wody 
  • ½ szklanki brązowego ryżu (około 100 g) 
  • opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii

Sposób przygotowania:

Ugotuj ryż według przepisu (możesz dodać ziarenka wanilii) i poczekaj aż ostygnie. Dodaj wodę i blenduj aż do uzyskania gładkiej masy. Zajmie to kilka minut. Przecedź mleko przez gazę lub gęste sito, mocno wyciskając napój łyżką lub rękami. Mleko trzymaj w lodówce w szklanym naczyniu.

Możesz dodać więcej wody, jeśli chcesz uzyskać mniej wyczuwalny smak ryżu.

 

Mleko owsiane z daktylami

Składniki:

  • 2 szklanki wody 
  • szklanka płatków owsianych (około 120 g)
  • opcjonalnie: 2 daktyle

Sposób przygotowania:

Namaczaj płatki przez godzinę i odsącz. Dodaj wodę i blenduj aż do uzyskania gładkiego mleka. Zajmie to kilka minut. Możesz dodać daktyle. Przecedź mleko przez gazę lub gęste sito, mocno wyciskając napój łyżką lub rękami. Mleko trzymaj w lodówce w szklanym naczyniu.

Możesz dodać więcej wody, jeśli chcesz uzyskać mniej gęste mleko.

Mleko nadaje się do picia przez około 3 dni. Warto użyć wodę z dużą zawartością wapnia. Do mleka można dodać cynamon, ziarenka z laski wanilii albo namoczone i zblendowane daktyle.

Przepis na mleko roślinne Przepis na napój roślinny Mleko owsiane i ryżowe

Właściwości i wartości odżywcze

Cynamon – jest dobrym źródłem manganu, a ponadto zawiera wapń i żelazo, ma działanie antybakteryjne i antygrzybiczne, rozgrzewa organizm i poprawia krążenie, ma właściwości przeciwutleniające, reguluje poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu.

Brązowy ryż – źródło węglowodanów, błonnika, witamin z grupy B, magnezu, fosforu, selenu, cynku, miedzi, żelaza, potasu, aminokwasów egzogennych, zapobiega wahaniom poziomu glukozy we krwi, zapewnie długie uczucie sytości, ma właściwości przeciwutleniające.

Wanilia – zawiera wanilinę, piperonal, aromaty, działa korzystnie na układ nerwowy i pokarmowy. 

Płatki owsiane – zawierają białko, selen, fosfor, magnez, błonnik pokarmowy, beta-glukan, witaminy z grupy B, cynk, miedź, żelazo, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, stabilizują poziom cukru we krwi, obniżają poziom „złego” cholesterolu, poprawiają stan skóry i włosów, poprawiają perystaltykę jelit, wpływają dobrze na stan układu nerwowego.

 

Zobacz również:

Przepis na soki owocowo warzywne zdrowe odżywianie Herbata – rodzaje, temperatura i czas parzenia zdrowe odżywianie Zdrowa woda życia doda – dlaczego? liść jarmużu

  • mniam mniam mniam, uwielbiam mlego owsiane z daktylami, choć nie lubię tego osadu który pozostaje nawet po bardzo dokładnym odcedzeniu- a zwłaszcza na dnie kawy- blee. Ale wystarczy tego co na samym die nie wypijać i jest super:) Za to za mleko ryżowe zabieram się i zabieram i w końcu wiem jak się robi- a myśłałam że to suchy ryż mam blendować xD To bym się nieźle namęczyła chyba:) Faktycznie kupne mleka roślinne mają bardzo często tragiczny skład. te z Kauflanda są smaczne i „czyste” ale jak Kaufa w Norwegii nie mam i pozostaje mi głównie kiepskie Alpro lub domowa produkcja:) Z Alpro kupuję czasem mleko sojowe aby mieć w zanadrzu gdy nie mam czasu zrobić owsianego lub gdy rano uświadomiłam sobie że nie mam mleka a nie mam czasu go wycisnąć:) Ogólnie dojenie płatków owsianych , wiórek kokosowych czy migdałów jest super hehe:)