Kasza gryczana z fetą i suszonymi pomidorami

Kasza gryczana z fetą i suszonymi pomidorami liść jarmużu

Kolejna propozycja na szybki, zdrowy i bezmięsny obiad. Jeszcze dwa lata temu nie przyszłoby mi do głowy, że będę tak chętnie jadła kaszę gryczaną. Wszystko za sprawą „odkrycia” niepalonej wersji, która ma dużo łagodniejszy i przyjemniejszy smak oraz zapach niż standardowa palona. Oczywiście możecie użyć innego dodatku np. kaszy pęczak, brązowego ryżu czy pełnoziarnistego makaronu. Właśnie ten dodatek w większości zdeterminuje czas przygotowania posiłku. Koniecznie dodajcie ziarna, pestki lub orzechy, dzięki czemu będzie co pochrupać ;)

Kasza gryczana z fetą i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 50 g kaszy gryczanej niepalonej (około ¼ szklanki)
  • 100 g sera feta (około ½ kostki)
  • 80 g szpinaku/jarmużu/sałaty (około 4 garści)
  • ½ łyżeczki masła klarowanego
  • 4 kawałki suszonego pomidora
  • 5 oliwek
  • łyżka słonecznika
  • kurkuma, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Gotuj kaszę gryczaną około 15 minut. Dopraw kurkumą, pieprzem i solą.

Zblanszuj szpinak czyli zalej gorącą wodą, odstaw na 5 minut i przelej zimną wodą.

Wymieszaj kaszę ze szpinakiem, pokrojonymi pomidorami i oliwkami. Posyp wszystko fetą i słonecznikiem.

Ilość porcji: 1, Wartość energetyczna 1 porcji: 590 kcal

Pyszna kasza gryczana z fetą i suszonymi pomidorami Przepis na szybki i smaczny obiad

Właściwości i wartości odżywcze

Kasza gryczana – jest źródłem pełnowartościowego białka, błonnika pokarmowego, witaminy B2, B3, kwasu foliowego, magnezu, miedzi, manganu, fosforu, cynku, potasu, żelaza i selenu, zapobiega niedokrwistości, polecana dla osób z nadciśnieniem, pozytywnie wpływa na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy.

Szpinak – jest źródłem witaminy K, A, C, kwasu foliowego, manganu, magnezu, żelaza, potasu i luteiny, pomocny przy leczeniu anemii, działa przeciwutleniająco, pozytywnie wpływa na układ nerwowy; zawiera również szczawiany, które utrudniają wchłanianie się wapnia.

Feta – jest źródłem białka, wapnia, tłuszczów, witaminy z grupy B, fosforu, sodu, cynku, selenu, wspiera układ kostny, nerwowy, wpływa korzystnie na stan skóry i paznokci.Granat – jest źródłem witaminy C, K, kwasu foliowego, miedzi, potasu, błonnika pokarmowego, antyoksydantów, fitohormonów, pozytywnie wpływa na układ krwionośny, łagodzi objawy PMS, dobrze oddziałuje na stan skóry, uważany jest za afrodyzjak.

Suszone pomidory – zawierają witaminę C, A, K, B2, B6, potas, magnez, miedź, mangan i żelazo, likopen, mają zdolności przeciwutleniające, mogą modyfikować przebieg chorób przewlekłych, działać pozytywnie na układ kostny.

Słonecznik – jest dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych m.in. witaminy E, B1, B6, B3, kwasu foliowego, manganu, miedzi, selenu, magnezu, fosforu, cynku, sporo błonnika, jednak żeby nie było tak idealnie słonecznik jest wysokokaloryczny i ma złą proporcję pomiędzy wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi n-6:n-3, ale tak jak w większości przypadków trzeba zachować umiar i wyjdzie nam na zdrowie.

Oliwki – są bogatym źródłem tłuszczów i m.in. witaminy E, działa dobrze na wygląd włosów, skóry i paznokci.

 

Wypróbuj również:

Pyszny budyń jaglany z musem z mango Pyszny łosoś z kaszą jaglaną i bazyliowym pesto Jajecznica z kurkami