Tarta ze szpinakiem i masą serowo-jajeczną

Tarta ze szpinakiem liść jarmużu

Przygotowanie tarty może wydawać się czasochłonne i w porównaniu do potraw 15-minutowych, rzeczywiście takie jest. Nie zmienia to jednak faktu, że jeśli mamy więcej czasu i wszystko odpowiednio zaplanujemy, będziemy mogli cieszyć się pysznym smakiem tarty. Najważniejsze to pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu ciasta, ponieważ musi schłodzić się najpierw w lodówce, a później jeszcze upiec. Dlatego, gdy przychodzimy głodni do domu, lepiej wybrać coś innego, ale jeśli masz trochę czasu, to koniecznie wypróbuj przepis, bo naprawdę warto!

Tarta ze szpinakiem i serem feta jest świetnym pomysłem na obiad, ale równie dobrze, można ją zjeść na drugie śniadanie lub kolację. Dzięki ciastu przygotowanemu na mące razowej i pozostałym składnikom jest bardzo sycąca.

Co jest dla Was najważniejsze podczas gotowania obiadu? Czas, smak, odpowiednie składniki, możliwość odgrzania później? Dajcie znać!

Tarta ze szpinakiem i masą serowo-jajeczną

Składniki:

Ciasto

  • 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (około 1,5-1,75 szklanki)
  • 100g masła
  • jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka rozmarynu
  • szczypta soli

Masa

  • kostka sera feta
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka rozmarynu
  • szczypta soli i pieprzu

Dodatki

  • 450g szpinaku (może być mrożony) 
  • ½ cukinii
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto. Pamiętaj, że przez 45 minut będzie musiało chłodzić się w lodówce!

Zmiksuj lub wyrób ręcznie ciasto ze wszystkich podanych składników. Uformuj kulkę, zawiń w folię aluminiową i włóż na 45 minut do lodówki. Pod koniec rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blaszkę lub foremkę papierem do pieczenia (ja zostawiłam trochę więcej papieru po bokach, żeby wyciągnąć tartę po upieczeniu, co ułatwi krojenie). Rozprowadź ciasto za pomocą palców lub rozwałkuj i wyłóż formę. Nakłuj widelcem dziurki i piecz 15 minut.

Jeśli używasz mrożony szpinak, rozpuść go w garnku i gotuj przez chwilę. Dopraw pieprzem i solą.

Zmiksuj jajka, dodaj jogurt, a następnie ser i przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Dopraw rozmarynem, pieprzem i solą.

Na upieczony spód rozłóż szpinak, na niego wylej masę serową, a na górę połóż pokrojone pomidorki i cukinię. Piecz 15-20 minut, aż masa się zetnie. Możesz podawać z dodatkowymi, świeżymi pomidorkami.

Ilość kawałków: 6, Ilość porcji: 3, Wartość energetyczna 1 kawałka: 360 kcal

Tarta ze szpinakiem przygotowanie

Przepis na tartę ze szpinakiem Pyszna tarta ze szpinakiem

Właściwości i wartości odżywcze

Mąka orkiszowa – zawiera łatwiej przyswajalny gluten niż w pszenicy zwyczajnej, błonnik pokarmowy, witaminę B1, B3, B6, foliany, żelazo, magnez, fosfor, cynk, mangan, potas, może polepszyć działanie układu krążenia, kostnego, pokarmowego i poprawić koncentrację.

Masło – musi zawierać minimum 80% tłuszczu zwierzęcego, jest źródłem witaminy A i D, jest łatwo przyswajalne.

Jajka – zawierają witaminę B2, B12, D, selen, fosfor, lecytynę, luteinę, wszystkie niezbędne aminokwasy, wpływają na poprawę pamięci, polepszają działanie układu nerwowego i mięśniowego, działają detoksyfikująco, wpływają ochronnie na oczy, zawarte w nich białka działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie.

Jogurt naturalny – zawiera żywe kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszych jelit, a co za tym idzie, całego naszego organizmu, ważne jest, aby na opakowaniu były wymienione konkretne szczepy, które w nim występują, jest również źródłem białka, wapnia, fosforu, witaminy B2, B12.

Feta – jest źródłem białka, wapnia, tłuszczów, witaminy z grupy B, fosforu, sodu, cynku, selenu, wspiera układ kostny, nerwowy, wpływa korzystnie na stan skóry i paznokci.Granat – jest źródłem witaminy C, K, kwasu foliowego, miedzi, potasu, błonnika pokarmowego, antyoksydantów, fitohormonów, pozytywnie wpływa na układ krwionośny, łagodzi objawy PMS, dobrze oddziałuje na stan skóry, uważany jest za afrodyzjak.

Czosnek – zawiera olejki eteryczne, związki siarkowe, flawonoidy, jest naturalnym antybiotykiem, działa przeciwwirusowo, bakteriobójczo, przeciwzapalnie, wspomaga trawienie, stabilizuje poziom glukozy we krwi, działa przeciwutleniająco.

Szpinak – jest źródłem witaminy K, A, C, kwasu foliowego, manganu, magnezu, żelaza, potasu i luteiny, pomocny przy leczeniu anemii, działa przeciwutleniająco, pozytywnie wpływa na układ nerwowy; zawiera również szczawiany, które utrudniają wchłanianie się wapnia.

Cukinia – nazywana również kabaczkiem, jest niskokaloryczna – w 100g ma zaledwie 16 kcal, zawiera witaminę C, B6, B2, kwas foliowy, magnez, potas i inne w mniejszych ilościach, jest lekkostrawna, odkwasza organizm.

Pomidory – zawierają witaminę C, A, likopen, witaminę K, potas, mangan, flawonoidy, mają działanie przeciwutleniające, mogą przeciwdziałać miażdżycy,   wspierać układ sercowo-naczyniowy, poprawić stan skóry.

 

Wypróbuj również:

przepis na mus z dyni i marchewki pyszne jaglane kokosanki à la raffaello owsiane muffinki z truskawkami śniadanie przepis