Pieczone placki z marchewki z indykiem i warzywami

Placki z marchewki liść jarmużu

Nudny obiad? Na pewno nie po przygotowaniu dzisiejszej potrawy. Pieczone placki z marchewki to strzał w dziesiątkę! Jest to świetna, zdrowsza alternatywa dla smażonych placków. Dostarczymy także duże ilości witaminy A, która odpowiada za dobry stan oczu, skóry, zębów, a także jest przeciwutleniaczem czyli pomaga zwalczać wolne rodniki. Ponadto ten posiłek zapewnia szybkie i trwające długo uczucie sytości.

Bardzo lubię eksperymentować w kuchni i w konsekwencji uzyskiwać nowe i smaczne posiłki. Radość, którą odczuwam po zjedzeniu i powiedzenie samej sobie „dobra robota” to naprawdę świetne uczucie :D Oczywiście nie zawsze osiągam spektakularny sukces (do tej pory mam dreszcze na wspomnienie zupy z botwinki, która była całkowicie niezjadliwa), ale bez próbowania nie ma co liczyć na kolejne, dobre efekty. Mam nadzieję, że znajdziecie miejsce w swoim menu na placki z marchewki, bo naprawdę warto!

Tak przy okazji, wyglądają trochę jak kotlety schabowe, prawda? ;)

Pieczone placki z marchewki z indykiem i warzywami

Składniki:

  • 3 średnie marchewki
  • jajko
  • 2 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej
  • przyprawy do placków: łyżeczka kurkumy, oregano i trochę pieprzu
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • ¼ cebuli
  • ząbek czosnku
  • 100g fileta z indyka
  • przyprawy do indyka: kurkuma, oregano, pieprz i sól
  • pół pomidora
  • ⅓ szklanki ugotowanej fasoli
  • pół małej papryczki chili
  • ⅓ papryki
  • kiełki
  • 2 łyżki soku z limonki 

Sposób przygotowania:

Pokrój indyka na kawałki. Dodaj przyprawy i włóż do lodówki na minimum godzinę. 

Nagrzej piekarnik do 180°C . Obierz marchewki i zetrzyj na tarce. Jeśli chcesz zaoszczędzić trochę czasu i masz rozdrabniacz, pokrój marchewki na mniejsze kawałki i je rozdrobnij. Dodaj jajko, mąkę, łyżeczkę masła klarowanego oraz przyprawy i zblenduj na masę. Wyłóż na papier do pieczenia i uformuj placki. Piecz około 15 minut.

Na rozgrzane masło dodaj drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili indyka. Smaż do momentu, aż indyk zmieni kolor na jasny, odstaw i przykryj pokrywką.

Wymieszaj fasolę, pokrojonego pomidora, paprykę i chili. Dodaj sok z limonki i indyka. Posyp upieczone placki kiełkami.

Ilość porcji: 1, Wartość energetyczna 1 porcji: 565 kcal

Pyszne placki z marchewki Placki z marchewki Placki z marchewki przed pieczeniemPlacki z marchewki zdrowe odżywianie

Właściwości i wartości odżywcze

Marchewki – zawierają błonnik, witaminę A, K, C, potas, luteinę, likopen, wzmacniają odporność, wpływają dobrze na funkcjonowanie oczu, na stan i kolor skóry, działają przeciwutlenająco.

Jajka – zawierają witaminę B2, B12, D, selen, fosfor, lecytynę, luteinę, wszystkie niezbędne aminokwasy, wpływają na poprawę pamięci, polepszają działanie układu nerwowego i mięśniowego, działają detoksyfikująco, wpływają ochronnie na oczy, zawarte w nich białka działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie.

Masło klarowane – świetnie nadaje się do smażenia, mogą je spożywać osoby nietolerujące białka mleka, laktozę, zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K), jest lekkostrawne, ma działanie przeciwzapalne.

Cebula – jest źródłem witaminy C, B6, kwasu foliowego, potasu, manganu, glikozydów, enzymów, flawonoidów, olejków eterycznych, siarkowych, dzięki czemu ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe, antyseptyczne, wykrztuśne, może obniżyć poziom cukru we krwi, podwyższyć poziom frakcji HDL cholesterolu, korzystnie wpływa na stan włosów i paznokci.

Czosnek – zawiera olejki eteryczne, związki siarkowe, flawonoidy, jest naturalnym antybiotykiem, działa przeciwwirusowo, bakteriobójczo, przeciwzapalnie, wspomaga trawienie, stabilizuje poziom glukozy we krwi, działa przeciwutleniająco.

Indyk – jest źródłem pełnowartościowego białka, witaminy B2, B3, B6, fosforu, cynku i selenu, jest lekkostrawny, może poprawić wygląd skóry, działać uspokajająco.

Pomidory – zawierają witaminę C, A, likopen, witaminę K, potas, mangan, flawonoidy, mają działanie przeciwutleniające, mogą przeciwdziałać miażdżycy,   wspierać układ sercowo-naczyniowy, poprawić stan skóry.

Papryka – w jej skład wchodzi witamina C, A, B6, kwas foliowy, kapsaicyna, działa przeciwutleniająco, rozgrzewająco, wzmacnia odporność, poprawia trawienie.

Czerwona fasola – zawiera białko roślinne, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, mangan, miedź, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, działa korzystnie na stan układu pokarmowego, nerwowego, może powodować wzdęcia, konieczne jest moczenie fasoli przed gotowaniem.

Kiełki – są źródłem wielu witamin i składników odżywczych, a także białka, błonnika i kwasów tłuszczowych, wpływają na pracę układu hormonalnego, krążenia i nerwowego, ich skład różni się w zależności od rodzaju, stanowią świetny dodatek smakowy do potraw; polecam samodzielne hodowanie kiełków, które zajmuje tylko kilka dni.

Limonka – zawiera witaminę C, bioflawonoidy, wspomaga działanie układu odpornościowego, działa przeciwutleniająco, może pomóc w oczyszczaniu organizmu z toksyn, wpływa korzystnie na stan włosów, skóry i paznokci.

Wypróbuj również:

Kaszotto z burakami i jarmużem liść jarmużu pieczony losos ze szparagami oraz kasza peczak lunchbox pizza z kalafiora liść jarmużu