Breaking News
 |  | 

Diety

Komosa ryżowa – jak gotować?

img-responsive

Gdy zaczynasz eksperymentować w kuchni to z czasem sięgasz po coraz to nowe produkty. Na twojej drodze na pewno stanie wówczas również komosa ryżowa. Może ona zastąpić wiele produktów, które używasz na codzien, czyli ziemniaki, kaszę czy makaron. Zdarza się jednak, że masz wątpliwości co do przygotowania komosy. Warto sobie odpowiedziedziec na pytanie: komosa ryżowa jak gotować? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne, ale warto przybliżyć sobie ten temat.

Komosa ryżowa jak gotować żeby była miękka?

Ogólnie rzecz biorąc komodę ryżowa gotujemy jak makaron czy kaszę. Im ciemniejsze ziarno tym musi dłużej pozostać we wrzątku. Ale od początku!

Komose ryżowa gotujemy w wodzie, jednak przed gotowaniem warto ją opłukać, żeby pozbyć się gorzkiego smaku. Warto także pamiętać o proporcjach – jedna szklanka komosy ryżowej na dwie szklanki wody. Komoda biała powinna się gotować około kwadrans, czerwona dwadzieścia minut a czarna około dwudziestu pięciu minut. Niestety czarna odmiana komosy pozostanie lekko twarda. Po gotowaniu komosa powinna pozostać w wodzie aż ją w całości wchłonie. Jak widać, jej przygotowanie jest banalnie proste.
Chociaż komosa ryżowa pochodzi zza oceanu, ponieważ była uprawiana przez tysiąclecia w Ameryce południowej, to współcześnie znajdziesz ją nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością ale również półkach w supermarkecie. Również przepisy z jej wykorzystaniem są coraz bardziej popularne. Warto także pamiętać, że produkt ten nie ma wygórowanej ceny, chociaż nadal pozostaje droższy niż na przykład ziemniaki. Jednak nie jest to powód, by nie spróbować jej w swojej diecie.

Warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu, ponieważ jest zdrowa. Jest cennym źródłem wielu wartości odżywczych. Z pewnością przypadnie ci ona do gustu pod względem smaku. Jest ona także produktem bezglutenowym a w dodatku charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego zaleca się ją diabetykom czy osobom cierpiącym na celiakię.
Zawiera ona również wartościowe, czyli pełne białka a także wiele innych składników odżywczych. To tylko kolejny powód by sięgnąć po ten produkt w trakcie zakupów spożywczych.

komosa-ryzowa-jak-gotowac

ABOUT THE AUTHOR