Zielony omlet z warzywami

Zielony omlet z warzywami

Kiedy wiem, że od momentu zjedzenia śniadania do kolejnego posiłku minie sporo czasu, wybieram wtedy posiłki białkowo-tłuszczowe, które zapewnią, że przez długi czas będę czuła się najedzona. Dlatego dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania omletu, który dzięki dodatkowi różnych warzyw będzie pełen składników odżywczych. Dodatkowo jest to chyba moje ulubione połączenie kolorystyczne na talerzu czyli zieleń i czerwień! Zwróć uwagę na orientacyjną wartość energetyczną posiłku – jeśli jest dla Ciebie niewystarczająca, zrób dodatkowo np. sok ze świeżych pomarańczy.

 

Zielony omlet z warzywami

Składniki:

  • 2 jajka 
  • 2 garści szpinaku (50g) 
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka ziół (np. bazylii, oregano, prowansalskich)
  • pieprz, odrobina soli
  • niecała łyżeczka masła klarowanego 
  • pół awokado
  • pomidor 
  • pół czerwonej papryki
  • łyżka słonecznika/kiełków

Sposób przygotowania:

Zblenduj szpinak razem z jajkami. Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku i przyprawy. Rozgrzej patelnię, dodaj masło i wylej masę. Gdy jajko zacznie się ścinać, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę. Pomidor, paprykę i awokado pokrój w cząstki, dopraw i połóż na gotowy omlet. Posyp słonecznikiem i/lub kiełkami.

Ilość porcji 1; Wartość energetyczna porcji: 434 kcal

Szpinak, awokado, jajka Jak zrobić zielony omlet Zielony omlet z warzywami liść jarmużu

Właściwości i wartości odżywcze

Jajka – zawierają witaminę B2, B12, D, selen, fosfor, lecytynę, luteinę, wszystkie niezbędne aminokwasy, wpływają na poprawę pamięci, polepszają działanie układu nerwowego i mięśniowego, działają detoksyfikująco, wpływają ochronnie na oczy, zawarte w nich białka działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie.

Szpinak – jest źródłem witaminy K, A, C, kwasu foliowego, manganu, magnezu, żelaza, potasu i luteiny, pomocny przy leczeniu anemii, działa przeciwutleniająco, pozytywnie wpływa na układ nerwowy; zawiera również szczawiany, które utrudniają wchłanianie się wapnia.

Czosnek – zawiera olejki eteryczne, związki siarkowe, flawonoidy, jest naturalnym antybiotykiem, działa przeciwwirusowo, bakteriobójczo, przeciwzapalnie, wspomaga trawienie, stabilizuje poziom glukozy we krwi, działa przeciwutleniająco.

Masło klarowane – świetnie nadaje się do smażenia, mogą je spożywać osoby nietolerujące białka mleka, laktozę, zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K), jest lekkostrawne, ma działanie przeciwzapalne.

Awokado –  zawiera witaminę C, K, E, B5, B6, kwas foliowy, potas, cynk, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, luteinę, działa przeciwutleniająco, ma korzystny wpływ na oczy, może obniżyć poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, poprawić stan układu kostnego; należy jeść je z umiarem, ponieważ jest to wysokokaloryczny owoc, jednak powoduje długie uczucie sytości.

Pomidory – zawierają witaminę C, A, likopen, witaminę K, potas, mangan, flawonoidy, mają działanie przeciwutleniające, mogą przeciwdziałać miażdżycy,   wspierać układ sercowo-naczyniowy, poprawić stan skóry.

Papryka – w jej skład wchodzi witamina C, A, B6, kwas foliowy, kapsaicyna, działa przeciwutleniająco, rozgrzewająco, wzmacnia odporność, poprawia trawienie.

Słonecznik – jest dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych m.in. witaminy E, B1, B6, B3, kwasu foliowego, manganu, miedzi, selenu, magnezu, fosforu, cynku, sporo błonnika, jednak żeby nie było tak idealnie słonecznik jest wysokokaloryczny i ma złą proporcję pomiędzy wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi n-6:n-3, ale tak jak w większości przypadków trzeba zachować umiar i wyjdzie nam na zdrowie.

Kiełki – są źródłem wielu witamin i składników odżywczych, a także białka, błonnika i kwasów tłuszczowych, wpływają na pracę układu hormonalnego, krążenia i nerwowego, ich skład różni się w zależności od rodzaju, stanowią świetny dodatek smakowy do potraw; polecam samodzielne hodowanie kiełków, które zajmuje tylko kilka dni.

 

Wypróbuj również przepis na

sałatka owocowa przepis zupa krem z marchwii przepis Mini pizze z cukinii liść jarmużu