Orzechowa jaglanka z borówką

 Orzechowa jaglanka z borówką na śniadanie

Zjedzenie rano śniadania to nasz obowiązek. Jeśli chcemy normalnie funkcjonować, mieć siły zarówno fizyczne jak i psychiczne, musimy dostarczyć naszemu organizmowi pożywienie. Dlatego jeśli jeszcze nie wyrobiłeś sobie takiego nawyku – zacznij od razu. Jeśli masz mało czasu, naprawdę nie musisz przygotowywać wystawnego śniadania, którego zrobienie zajmie godzinę. Pomysłów na śniadanie jest mnóstwo i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Jak zwykle grunt to dobra organizacja. W czasie, gdy gotujesz kaszę czy płatki spokojnie możesz zająć się innymi rzeczami. Pamiętaj, że zaleca się, aby nie jeść codziennie tego samego, dlatego próbuj nowe przepisy, zmieniaj dodatki i ciesz się smakiem! Nie masz borówek? Dodaj pomarańczę albo maliny. Banana możesz zastąpić jabłkiem lub gruszką. Pestki dyni – słonecznikiem.

 

Orzechowa jaglanka z borówką

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1¼ szklanki wody
  •  ½ szklanki mleka (ja używam roślinne)
  • pół łyżki masła orzechowego
  • pół banana
  • duża garść borówki
  • pół garści pestek dyni
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Kaszę wsyp do gotującej się wody i gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Pod koniec sprawdź czy woda nie wyparowała za szybko i czy kasza się nie przypala. Dodaj mleko i gotuj kolejne 5 minut. Wymieszaj z masłem orzechowym, pokrojonym w plasterki bananem, borówkami i cynamonem.

Ilość porcji 1; Wartość energetyczna 1 porcji: 570 kcal

Składniki na jaglankę Orzechowa jaglanka z borówką liść jarmużu

Właściwości i wartości odżywcze

Kasza jaglana – zawiera dużo białka, witaminy B1, B2, B3, B5, B6, kwasu foliowego, manganu, miedzi, magnezu, fosforu, żelaza, jest lekkostrawna, bez glutenu (otrzymywana jest z prosa), zasadotwórcza, usuwa śluz z organizmu, ma działanie rozgrzewające. UWAGA osoby z problemami z tarczycą – kaszę jaglaną spożywajcie maksymalnie 1-2 razy w tygodniu, ponieważ może spowalniać pracę tarczycy.

Mleko ryżowe – nie zawiera laktozy, jego właściwości zależą od składu (jeśli decydujesz się na kupne – koniecznie sprawdzaj skład), ma właściwości hipoalergiczne.

Masło orzechowe – zawiera białko, witaminę E, witaminy z grupy B, cynk, miedź, magnez, fosfor, potas, NNKT, może wzmacniać odporność, poprawiać stan skóry i paznokci, układu nerwowego, jego wartości będą zależały przede wszystkim od składu; unikajcie masła orzechowego, które ma w składzie tłuszcze trans (czyli utwardzone tłuszcze roślinne), jeśli jesteś na diecie bezglutenowej uważaj na skład masła, najlepiej przygotuj je sam – to naprawdę nic trudnego.

Banany – zawierają witaminę B6, C, magnez, potas, błonnik pokarmowy, mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i ciśnienia.

Borówka – zawiera witaminę C, K, błonnik, garbniki, antyoksydanty, kwas foliowy, fitoestrogeny, poprawia pracę oczu, działa przeciwbólowo, przeciwutleniająco, poprawia stan skóry.

Pestki dyni – są dobrym źródłem magnezu, miedzi, cynku, kwasów tłuszczowych, tryptofanu, mogą mieć korzystne działanie w leczeniu problemów związanych z nerkami, zwalczać skurcze mięśni, przyspieszać gojenie się ran, poprawiać stan skóry, działać przeciwpasożytniczo.

Cynamon – jest dobrym źródłem manganu, a ponadto zawiera wapń i żelazo, ma działanie antybakteryjne i antygrzybiczne, rozgrzewa organizm i poprawia krążenie, ma właściwości przeciwutleniające, reguluje poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu.

 

Wypróbuj również przepis na

pesto z bazylii liść jarmużu zdrowe leczo z soczewicą owsiane muffinki z truskawkami liść jarmużu