Daktylowe super kulki

Daktylowe super kulki

Super kulki są świetnym rozwiązaniem, gdy chcesz szybko dodać sobie energii, masz ochotę zjeść coś słodkiego lub gdy goście zaskoczą cię wiadomością, że będą za godzinę, a w myślach pojawi się pomysł żeby kupić gotowe ciasto. Jest to także idealna propozycja na przekąskę potreningową. Zamiast kupić sobie batonika, w którym roi się od sztucznych dodatków i cukru pod różną postacią wybierz kulki. Kolejna zaleta? Robi się je błyskawicznie!

 

Daktylowe super kulki

Składniki:

  • 100g suszonych daktyli (około 15 sztuk)
  • 70g nerkowców (około 2 garście)
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • pół dużego banana
  • łyżeczka cynamonu
  • kakao do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut. Rozdrobnij orzechy w rozdrabniaczu. Dodaj daktyle (dobrze odsącz wodę), pokrojonego banana, wiórki, przyprawę i ucieraj aż uzyskasz w miarę gładką masę. Formuj w rękach kulki i obtaczaj w kakao. Żeby kulki były twardsze włóż je do lodówki na 2-3 godziny.

Jeśli masa przed formowaniem kulek będzie za mokra, wstaw ją do lodówki na kilka minut.

Ilość sztuk: 15 ; Wartość energetyczna 1 kulki:  60 kcal

Przepis na słodkie przekąskiDaktylowe super kulki liść jarmużu

Właściwości i wartości odżywcze

Daktyle – zawierają błonnik, witaminę B6, potas, magnez, miedź, mogą obniżyć poziom cholesterolu, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, utrzymują prawidłowe ciśnienie krwi, przyspieszają perystaltykę jelit.

Nerkowce – zawierają białko, witaminę K, B1, B6, magnez, fosfor, żelazo, potas, miedź, cynk, mangan, selen, mają właściwości przeciwutleniające, pozytywnie wpływają na działanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.

Banany – zawierają witaminę B6, C, magnez, potas, błonnik pokarmowy, mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i ciśnienia.

Cynamon – jest dobrym źródłem manganu, a ponadto zawiera wapń i żelazo, ma działanie antybakteryjne i antygrzybiczne, rozgrzewa organizm i poprawia krążenie, ma właściwości przeciwutleniające, reguluje poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu.

Kakao – jest źródłem białka, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu, miedzi, flawonoidów, antyoksydantów, pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i podnosi poziom serotoniny (hormonu szczęścia).

 

Wypróbuj również:

Kaszotto z burakami i jarmużem liść jarmużu

Faszerowane daktyle liść jarmużu Przepis na faszerowaną paprykę