Zielone jajeczne muffinki – idelane na śniadanie

Zielone jajeczne muffinki liść jarmużu

Bardzo lubię potrawy z jajkami na śniadanie. Są smaczne i sycące. Te dodatkowo mają piękny, zielony kolor, który razem z pomidorkami tworzą idealną kompozycję. W końcu jedzenie oprócz wartości odżywczych i dobrego smaku, powinno też ładnie wyglądać!

Zielone jajeczne muffinki

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 garście szpinaku (80g)
  • ząbek czosnku (5g)
  • pół czerwonej papryki
  • ćwierć łyżeczki ostrej papryki, pieprz, sól
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek (10g)
  • bazylia/szczypiorek

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 180°C. Umyty szpinak zblenduj razem z jajkami i wyciśniętym czosnkiem. Dopraw do smaku i jeszcze przez chwilę blenduj. Dodaj pokrojoną w małą kostkę paprykę i wymieszaj. Włóż do foremek na muffiny i piecz 15 minut. W międzyczasie przekrój pomidorki na pół, dopraw pieprzem, polej oliwą i dodaj liście bazylii lub szczypiorek.

Jest to idealna porcja na pożywne śniadanie. Zamiast oliwy możesz dodać inny olej. Foremki sylikonowe są według mnie najlepsze, ponieważ nie trzeba ich dodatkowy natłuszczać, żeby ciasto nie przywierało. 

Ilość sztuk: 5; Czas pieczenia: 15 min.; Wartość energetyczna dla całej porcji:  320 kcal

Szpinak, jajka Zielone jajeczne muffinki Przepis na zielone jajeczne muffiny

Właściwości i wartości odżywcze

Jajka – zawierają witaminę B2, B12, D, selen, fosfor, lecytynę, luteinę, wszystkie niezbędne aminokwasy, wpływają na poprawę pamięci, polepszają działanie układu nerwowego i mięśniowego, działają detoksyfikująco, wpływają ochronnie na oczy, zawarte w nich białka działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie.

Szpinak – jest źródłem witaminy K, A, C, kwasu foliowego, manganu, magnezu, żelaza, potasu i luteiny, pomocny przy leczeniu anemii, działa przeciwutleniająco, pozytywnie wpływa na układ nerwowy; zawiera również szczawiany, które utrudniają wchłanianie się wapnia.

Czosnek – zawiera olejki eteryczne, związki siarkowe, flawonoidy, jest naturalnym antybiotykiem, działa przeciwwirusowo, bakteriobójczo, przeciwzapalnie, wspomaga trawienie, stabilizuje poziom glukozy we krwi, działa przeciwutleniająco.

Czerwona papryka – w jej skład wchodzi witamina C, A, B6, kwas foliowy, kapsaicyna, działa przeciwutleniająco, rozgrzewająco, wzmacnia odporność, poprawia trawienie.

Pomidory – zawierają witaminę C, A, likopen, witaminę K, potas, mangan, flawonoidy, mają działanie przeciwutleniające, mogą przeciwdziałać miażdżycy,   wspierać układ sercowo-naczyniowy, poprawić stan skóry.

Oliwa z oliwek – źródło kwasów jedno- i wielonienasyconych, witaminy E, A, może działać przeciwzapalnie, korzystnie dla układu sercowo-naczyniowego.

 

Wypróbuj również przepis na:

Szaszłyki z frytkami i dipem czosnkowym

Orzechowa jaglanka z borówką Zielony omlet z warzywami