Jagielnik orzechowy na daktylowym spodzie

Przepis na jagielnik orzechowy

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na przepyszne ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach! Dlaczego oszukany sernik? Ponieważ podobnie smakuje, ale nie zawiera sera. Jego wielką zaletą, oprócz smaku, jest to, że nie trzeba go piec. Potrzebujemy za to blender, bo rozdrabniania będzie sporo. Jest to idealna propozycja na większe spotkania, bo wtedy samemu wszystkiego się nie zje. Zachęcam Was do przetestowania przepisu i podzielenia się wrażeniami, a ja tymczasem idę zjeść kawałek ;) 

Jagielnik orzechowy na daktylowym spodzie

Składniki:

Spód

  • 80g daktyli
  • 200g nerkowców
  • 4 łyżeczki kakao

Masa

  • szklanka kaszy jaglanej (200g)
  • 2 szklanki mleka (ja użyłam ryżowe – bez laktozy)
  • pół puszki mleczka kokosowego (200g, gęsta część)
  • 100g nerkowców
  • 2 łyżki ksylitolu
  • ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Daktyle i nerkowce zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą i dodaj do gotującego się mleka. Gotuj w niskiej temperaturze (niech tylko lekko bulgocze) około 20 minut, do momentu aż mleko wsiąknie w kaszę i będzie ona miękka. Zostaw kaszę do ostygnięcia. W międzyczasie utrzyj daktyle i orzechy w rozdrabniaczu/malakserze (jeśli masa będzie za gęsta dodaj odrobinę wody). Dodaj kakao, wylej masę na przygotowaną formę i włóż do lodówki. Utrzyj orzechy, dodaj kaszę, mleko kokosowe, ksylitol, ziarenka wanilii i dokładnie utrzyj, tak żeby masa była bez grudek kaszy. Wylej gotową masę na przygotowany spód i włóż do lodówki na kilka godzin. Górę możesz posypać startą czekoladą i udekorować miętą.

Moja forma ma 25 cm. Zamiast wanilii możesz użyć ekstrakt waniliowy lub odrobinę aromatu. Zamiast nerkowców możesz użyć innego rodzaju orzechów, w zależności od preferencji (wtedy zmieni się również wartość energetyczna porcji). Tak samo jest w przypadku mleka, ponadto jego wybór ma wpływ na słodkość ciasta. Żeby mleczko kokosowe zgęstniało wstaw je na cały dzień do lodówki, im więcej ma ekstraktu z kokosa tym szybciej to nastąpi.

Ilość porcji: 10; Wartość energetyczna dla jednej porcji:  290 kcal

Daktyle, orzechy, kakao Zdrowa słodycz - jagielnik orzechowy Jagielnik orzechowy

Właściwości i wartości odżywcze

Kasza jaglana – zawiera dużo białka, witaminy B1, B2, B3, B5, B6, kwasu foliowego, manganu, miedzi, magnezu, fosforu, żelaza, jest lekkostrawna, bez glutenu (otrzymywana jest z prosa), zasadotwórcza, usuwa śluz z organizmu, ma działanie rozgrzewające. UWAGA osoby z problemami z tarczycą – kaszę jaglaną spożywajcie maksymalnie 1-2 razy w tygodniu, ponieważ może spowalniać pracę tarczycy.

Mleko kokosowe – w jego składzie znajduje się mangan, żelazo, miedź, magnez, potas, witamina B3, kwas foliowy, przeciwutleniacze, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, białko, ma działanie antywirusowe, przeciwgrzybiczne, pozytywnie wpływa na pracę układu odpornościowego, poprawia stan skóry i włosów.

Nerkowce – zawierają białko, witaminę K, B1, B6, magnez, fosfor, żelazo, potas, miedź, cynk, mangan, selen, mają właściwości przeciwutleniające, pozytywnie wpływają na działanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.

Daktyle – zawierają błonnik, witaminę B6, potas, magnez, miedź, mogą obniżyć poziom cholesterolu, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, utrzymują prawidłowe ciśnienie krwi, przyspieszają perystaltykę jelit.

Kakao – jest źródłem białka, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu, miedzi, flawonoidów, antyoksydantów, pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i podnosi poziom serotoniny (hormonu szczęścia).

 

Wypróbuj również przepis na:

Przepis na komosankę Orzeźwiająca sałatka z komosą ryżową Przepis na krewetki z ananasem