Jogurt pitny owocowy – co znajdziemy w jego składzie

Jogurt do picia skład

Jogurty do picia wydają się być smaczną i szybką przekąską. Nie trzeba ich specjalnie przygotowywać, tylko wystarczy kupić, odkręcić zakrętkę i wypić. Brzmi świetnie, ale niestety wiele tego typu jogurtów nie jest zdrowym rozwiązaniem. Problemem, jak to zazwyczaj bywa, jest ich skład. Wydawałoby się, że przygotowanie takiego produktu to prosta sprawa. Bierzemy mleko, dodajemy kultury bakterii i otrzymujemy jogurt (oczywiście są potrzebne specjalne warunki i odpowiedni proces, ale chcę skupić się na składnikach). Dokładamy owoce i gotowe. To teraz zobaczcie co możemy znaleźć w składzie sklepowych jogurtów pitnych.

 

Jogurt pitny – skład

W składzie jogurtów pitnych możemy znaleźć m.in.:

  • Mleko pasteryzowane, mleko – jogurt robi się z mleka czyli jest to niezbędny składnik.
  • Cukier – wydawałoby się, że na drugim miejscu w jogurcie owocowym powinny znaleźć się owoce, ale nie jest to takie proste (jeśli znacie takie jogurty – dajcie znać). W większości jogurtów na tej pozycji znajduje się cukier i to w niemałych ilościach. W jogurcie 250 ml jest to około 5-6 łyżeczek!!!  
  • Syrop glukozowo-fruktozowy, syrop karmelowy, maltitol, aspartam, acesulfam K – czasami zamiast cukru, albo co gorsze dodatkowo, w składzie są przeróżne substancje słodzące. Zdecydowanie nie jestem ich zwolennikiem.
  • Truskawki 1,1%, maliny 3% – uwaga, uwaga, na horyzoncie pojawiają się owoce! Tylko 1,1% truskawki w 250 ml jogurtu to… hmm jakaś ⅓ truskawki? A 3% malin to jakieś 2 sztuki? Owocowy zawrót głowy…
  • Sok owocowy, sok z zagęszczonego soku np. 0,1%, koncentrat z marchwi, z krokosza barwerskiego – czasami „owoce” pochodzą z soków i różnych koncentratów…
  • Aromat sztuczny lub naturalny – jeśli mamy mało owoców lub soku, to trzeba czymś „podkręcić” zapach. Na ogół tą rolę pełnią właśnie aromaty.
  • Betanina, karminy/koszenila, karoteny – kolor też musi się zgadzać, więc jeśli nie ma owoców, to trzeba użyć barwniki! Dla przypomnienia koszenila produkowana jest z owadów nazywanych czerwcami – mniam, mniam.
  • Żywe kultury bakterii – do przygotowania jogurtu z mleka potrzebne są kultury bakterii. Dodawane są zazwyczaj  bakterie jogurtowe i probiotyczne.
  • Skrobia modyfikowana, guma arabska – są stosowane jako substancje zagęszczające i stabilizatory.
  • Białka mleka – pełnią rolę stabilizatora, mają poprawić wygląd produktu.
  • Mleko w proszku odtłuszczone – ma zapewnić odpowiednią konsystencję jogurtu.
  • Laska wanilii, otręby, płatki, słonecznik, pestki dyni – dodawane są jako dodatki smakowe i odżywcze.
  • Woda – czasami w celu rozcieńczenia jogurtu dodawana jest woda. Stosuje się ją np. w jogurtach light, co pozwala zmniejszyć ilość kalorii, w celu osiągnięcia odpowiedniej normy. 

 

Kolejność

Pamiętajcie, że składniki na etykietach są podawane zawsze w kolejności od tego którego jest najwięcej, do tego którego jest najmniej. 

 

Nie piję jogurtów owocowych, których kolor pochodzi od barwników, smak z cukru i koncentratów, a zapach z aromatów. Rozumiem, że nie każdy ma czas i chęci, żeby przygotować samodzielnie pieczywo, masło orzechowe, ketchup itd, ale zrobienie jogurtu owocowego zajmuje kilka minut. Wystarczy zmiksować jogurt naturalny (który nie zawiera niepotrzebnych dodatków) z owocami i gotowe. Nie ma sensu wydawać pieniędzy na produkty, które wszystko mają sztuczne. 

 

Zobacz również:

Z czego robi się czekoladę i kakao?

Jajka – właściwości odżywcze, oznakowanie i zasady przechowywania

Herbata – rodzaje, temperatura i czas parzenia