Zielone pulpety z łososia

Zielone pulpety z łososia liść jarmużu

Bardzo lubię łososia, ale zazwyczaj przygotowywałam go po prostu na parze lub w piekarniku, zmieniając dodatki. Tym razem postanowiłam popróbować czegoś nowego i wyszły mi przepyszne pulpeciki! Są pulchne i… zielone! Dzięki czemu cieszą nie tylko zmysł smaku, ale i wzroku ;) Do ich przygotowania potrzebne są tylko 3 produkty i podstawowe przyprawy. Spróbujcie koniecznie!

 

Zielone pulpety z łososia

Składniki:

  • filet z łososia (około 250g)
  • jajko
  • 2 garści szpinaku (około 60g)
  • pieprz, sól, ostra papryka

Sposób przygotowania:

Umyj łososia, usuń ości i skórę jeśli są. Pokrój na małe kawałki. Zblenduj łososia, jajko i szpinak. Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Uformuj pulpeciki i połóż na wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą blaszkę. Piecz 15-20 minut.

Podawaj z dużą ilością warzyw i ulubionymi dodatkami.

Ilość porcji: około 5-6, Wartość energetyczna 1 porcji: 115-100 kcal

Pomysł na zdrowy obiad Zielone pulpety z łososia przepis Przepis na pulpety rybne Pulpety z łososia

Właściwości i wartości odżywcze

Łosoś – zawiera dużo białka, kwasy tłuszczowe omega-3 i mniejsze ilości omega-6, witaminę D, z grupy B, selen, fosfor, potas, magnez, żelazo, wpływa korzystnie na układ nerwowy, krążenia, odpornościowy i kostny, poprawia wygląd skóry, a także nastrój.

Jajka – zawierają witaminę B2, B12, D, selen, fosfor, lecytynę, luteinę, wszystkie niezbędne aminokwasy, wpływają na poprawę pamięci, polepszają działanie układu nerwowego i mięśniowego, działają detoksyfikująco, wpływają ochronnie na oczy, zawarte w nich białka działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie.

Szpinak – jest źródłem witaminy K, A, C, kwasu foliowego, manganu, magnezu, żelaza, potasu i luteiny, pomocny przy leczeniu anemii, działa przeciwutleniająco, pozytywnie wpływa na układ nerwowy; zawiera również szczawiany, które utrudniają wchłanianie się wapnia.

 

Wypróbuj również:

Fasolka z fetą i czosnkiem liść jarmużu Kruche ciasteczka z masłem orzechowym - liść jarmużu Pyszne placki bananowe

  • Aneta

    wyglądają pysznie :) a przepis nie należy do trudnych :)

  • Ooo, nigdy nie próbowałam łososia w takiej formie, choć szpinak i łosoś często goszczą w makaronie na lunchyk. Spróbuję w weekend i dam znać jak wyszło. :)

  • Wyglądają wspaniale. Z przyjemnością wypróbuję Twój przepis, bo łosoś gości u nas na stole przynajmniej raz w tygodniu i chętnie podam go w nowej odsłonie. Dzięki za inspirację!

  • bardzo lubiłam łososia i ryby ogółem dlatego ciężko było mi wyobrazić sobie, że przestanę kiedyś jeść mięso. o dziwo nie brakuje mi nawet łososia i nie smuci fakt, że już nigdy nie poczuję jego smaku ale pomysł na pulpeciki bardzo fajny i jestem pewna że były przepyszne:)

    • Cieszy mnie bardzo Twoje podejście. Pomimo tego, że Ty czegoś nie jesz, nie „linczujesz” innych za to :) Oby było jak najwięcej takich osób :) Mam nadzieję, że wegetariańskie pomysły będą Ci się podobały :) Pozdrawiam serdecznie!

  • Wyglądają obłędnie! A zdjęcia są tak apetyczne, że mam ochotę je już zjeść .