Ceviche z serca palmy

Ceviche z serca palmy liść jarmużu

Jakiś czas temu dostałam w prezencie słoik z sercem palmy i zakochałam się w jego smaku! Jest to rdzeń pnia palmy, który smakuje trochę podobnie do szparagów. Jednak dużo bardziej niż jego oryginalny smak, lubię gdy przygotuje się go w formie ceviche. Ceviche to sposób przygotowania zazwyczaj surowej ryby lub owoców morza poprzez zamarynowanie ich w soku z cytrusów. Bez gotowania, smażenia czy pieczenia. Chociaż niektórzy piszą, że to takie gotowanie na zimno. Palma dzięki zamarynowaniu nabiera przepysznego smaku! Do tego wystraczy dodać kilka składników i mamy smaczną i orzeźwiającą sałatkę. 

 

Ceviche z serca palmy

Składniki:

  • ½ słoiczka serca palmy (około 115g)
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 garści roszponki
  • ½ cebuli
  • 3 łyżki oleju nierafinowanego
  • sok z 2 limonek
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania:

Pokrój łodygi serca palmy na małe kawałki, cebulę w kostkę i pomidorki w połówki. Wymieszaj olej z sokiem z limonki oraz przyprawami. Połącz palmę, pomidorki, roszponkę, cebulę i polej dressingiem. Zostaw na przynajmniej 5-10 minut.

Ilość porcji: 2, Wartość energetyczna 1 porcji: 178 kcal

Serce palmy Składniki na sałatkę Przepis na ceviche z serca palmy Przepis na sałatkę z serca palmy

Właściwości i wartości odżywcze

Serce palmy – zawiera witaminę C, kwas foliowy, żelazo, magnez, sód, potas, mangan, błonnik pokarmowy i inne w mniejszych ilościach.

Pomidory – zawierają witaminę C, A, likopen, witaminę K, potas, mangan, flawonoidy, mają działanie przeciwutleniające, mogą przeciwdziałać miażdżycy,   wspierać układ sercowo-naczyniowy, poprawić stan skóry.

Roszponka – zawiera witaminy A, C, B1, B2, B6, żelazo, potas, wapń, wspiera układ pokarmowy, odpornościowy, może działać uspokajająco, przeciwutleniająco.

Cebula – jest źródłem witaminy C, B6, kwasu foliowego, potasu, manganu, glikozydów, enzymów, flawonoidów, olejków eterycznych, siarkowych, dzięki czemu ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe, antyseptyczne, wykrztuśne, może obniżyć poziom cukru we krwi, podwyższyć poziom frakcji HDL cholesterolu, korzystnie wpływa na stan włosów i paznokci. 

Limonka – zawiera witaminę C, bioflawonoidy, wspomaga działanie układu odpornościowego, działa przeciwutleniająco, może pomóc w oczyszczaniu organizmu z toksyn, wpływa korzystnie na stan włosów, skóry i paznokci.

Olej rzepakowy – źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w dobrym stosunku pomiędzy kwasami omega-6 i omega-3, tokoferoli (witamina E), fitosteroli i związków fenolowych, ma właściwości przeciwutleniające, wspomaga poprawne działanie układu sercowo-naczyniowego.

 

Wypróbuj również:

Przepis na polędwiczke w sosie malinowo jagodowym zdrowe odżywianie Kasza gryczana z fetą i suszonymi pomidorami zdrowe odżywianie Czekoladowa owsianka z mandarynką i kiwi zdrowe odżywianie

  • Ciekawy pomysl na salatke, lubie takie kwasne smaki. Jak wpadna mi w rece te serca plmowe to kupie i sprobuje zrobic ;)

  • Częstuję się wirtualnie. Nigdy nie jadłam serc palmy (i chyba nawet nie widziałam w sklepach), ale po Twoim opisie już wiem, że bardzo by mi posmakowały. Będę się rozglądać w supermarketach.

    • Warto przetestować. Jeszcze niedawno nie wiedziałam, że takie coś istnieje, a tym bardziej, że można kupić w Polsce ;)

  • Serca palmy nigdy nie jadłam – ciekawe jak smakuje ;)

    • Mi trochę przypomina szparagi. Dużo zależy od sposobu przygotowania, np. w tym przepisie nabiera przyjemnego cytrusowego smaku :)

  • Wygląda pysznie! Nigdy nie próbowałam serca palmy, ale brzmi zachęcająco :)

    • W tym roku dostałam jako prezent i dopiero zaczęłam się rozglądać w sklepach. Nawet nie spodziewałam się, że można ją u nas dostać ;)

  • Serca palmy jeszcze nie jadłam!

  • Nie sądziłam, że serce palmy to składnik. Wow. Gdzie to kupić?

    • Kupiłam w sklepie Kuchnie Świata we Wrocławiu. Widziałam też w sklepach ze zdrową żywnością i w sklepach internetowych. Niestety w zwykłych supermarketach nie widziałam, chyba jednak jest to zbyt mało popularny składnik ;)