Pudding z tapioki z musem truskawkowym

Pudding z tapioki z musem truskawkowym

Zbliża się Dzień Matki, więc warto poświęcić trochę czasu, i jeśli mamy taką możliwość, przygotować coś dla naszych Mam. Może być to upominek albo np. ugotowanie czegoś smacznego. Jednak to co zapewne dla naszych Mam jest najważniejsze, to nasza pamięć o nich i czas. Dlatego nawet jeśli nie możecie spotkać się z Mamą, to zadzwońcie i porozmawiajcie dłużej niż minutę :)

Moją propozycją przygotowania czegoś smacznego jest pudding z tapioki z musem truskawkowym. Tapioka to skrobia z manioku (rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej), który jest używany jak nasz ziemniak lub przetwarzany na mąkę. Tapioka to przede wszystkim źródło łatwoprzyswajalnych węglowodanów. Jej głównymi zaletami są: 

  • lekkostrawność (dla osób z wrażliwym żołądkiem), 
  • hipoalergiczność (nie powoduje uczuleń)
  • brak glutenu (dla osób np. z celiakią).

Tapiokę traktuję jako urozmaicenie diety, nie jako główny składnik, ponieważ jest uboga w wartości odżywcze. Ale czasami warto sięgnąć po nowy produkt i poeksperymentować z nim.

Tapiokę kupuję w średniej wielkości granulkach, które w musie smakują wyśmienicie. Może kojarzycie dość popularne herbaty bubble tea? Kuleczki, które są do nich dodawane, to właśnie tapioka! Jeśli jednak nie jesteście przekonani do przygotowania puddingu z tapioki lub nie macie gdzie jej kupić, to możecie przygotować pudding z nasionami chia i dodać do niego mus truskawkowy.

 

Pudding z tapioki z musem truskawkowym

Składniki:

  • ⅓ szklanki średniej wielkości granulek z tapioki
  • 2,5 szklanki mleka (użyłam migdałowe)
  • 1-2 łyżki ksylitolu (lub zamiennika) 
  • 2 szklanki truskawek (około 300g)
  • 2 łyżki chia

Sposób przygotowania:

Zalej tapiokę mlekiem i zostaw na 30 minut. Jeśli używasz mleko kokosowe, to powinno być płynne, żeby tapioka miała się w czym namoczyć.

Gotuj tapiokę w mleku na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, mieszając żeby nie przywarła do garnka. Granulki tapioki mają zmienić kolor z białego na przezroczysty. Dodaj ksylitol i wymieszaj. Jeśli chcesz dodać miód – nie zapomnij, że masa nie może być gorąca. Przelej pudding z tapioki do szklanek/pojemniczków/miseczek i zostaw na 15 minut.

Zmiksuj truskawki i dodaj nasiona chia lub siemię lniane. Gdy zacznie gęstnieć przelej mus na pudding z tapioki. Włóż do lodówki na kilka godzin. 

Ilość porcji: 2-3, Wartość energetyczna 1 porcji: 300/200 kcal

Właściwości i wartości odżywcze

Tapioka – jest źródłem skrobi, nie zawiera glutenu, jest hipoalergiczna, lekkostrawna.

Truskawki – zawierają dużo witaminy C i mniejsze ilości innych witamin i składników mineralnych, są źródłem błonnika, zawierają dużo wody (są niskokaloryczne), są moczopędne, stymulują pracę wątroby, pobudzają pracę jelit, działają antyoksydacyjnie.

Mleko migdałowe – zawiera witaminę E, magnez, mangan, selen, wapń, żelazo i potas, tłuszcze, korzystnie wpływa na stan skóry i paznokci, na działanie układu odpornościowego, pokarmowego, działa antyoksydacyjnie.

Ksylitol – czyli cukier brzozowy, ma blisko dwukrotnie mniej kalorii niż biały cukier, działa antybakteryjnie, pomaga w leczeniu próchnicy i zapaleniu dziąseł. Jego cena nie jest zachęcająca, ale czy to nie świetny powód, by słodzić mniej?

Chia – są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (mają odpowiednie proporcje pomiędzy n-3 i n-6), białka (pełnowartościowego), błonnika, wapnia, fosforu, wspomagają układ sercowo-naczyniowy, kostny, obniżają ciśnienie krwi, pobudzają perystaltykę jelit. 

Siemię lniane – jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika pokarmowego, witaminy B1, magnezu, fosforu, manganu, miedzi, selenu, żelaza, lignany, korzystnie wpływa na działanie przewodu pokarmowego, nerwowego, korzystnie wpływa na wygląd skóry i włosów, reguluje poziom hormonów kobiecych. 

 

Wypróbuj również:

pieczone jabłka liść jarmużu Pyszny budyń jaglany z musem z mango Jaglane raffaello przepis

  • Uwielbiam tapiokę, ten pudding prezentuje się obłędnie :).

    • Dziękuję! Ja już dawno słyszałam o tapioce, ale kupiłam dopiero jakiś miesiąc temu. Za to od tamtej pory często ją przyrządzam. Mam ochotę wypróbować bubble tea, ale coś się zebrać nie mogę. Próbowałaś może?

  • Fajny pomysł na wspólne śniadanko z takim puddingiem :) Pysznie wygląda!

  • Kamil

    W tym przepisie widzę jeszcze dodatek granoli :) Wygląda apetycznie! Co do tapioki, to nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje…

    • Ja do niedawna również ;) Ale wynalazłam ją w ramach szukania nowych smaków. Jak się rozglądam po sklepach ze zdrową żywnością i tych typu kuchnie świata, to jeszcze mam dużo do spróbowania ;)

  • Aneta

    same zdjęcia wyglądają już zachęcająco :)

  • Martyna Cieślińska

    Wygląda obłędnie, proszę o dostawę do domu :D

    • To gdzie dostarczyć? ;) Też tak mam często jak oglądam niektóre zdjęcia przepisów, że chętnie nacisnęłabym kup teraz i dostała prosto do domu :D

      • Martyna Cieślińska

        U Ciebie takie pyszności, że nie mogę się napatrzeć :D

  • Uwielbiam! Szczególnie na mleku kokosowym. A w połączeniu z truskawkami, to już prawdziwe niebo :)

  • Świetny przepis. Muszę dowiedzieć się, czy dostanę u siebie tapiokę. Jeśli tak to chętnie skorzystam z Twojego przepisu. :-)

  • Oglądałaś taki brytyjski serial „You Rang M’Lord”? Często pojawiał się tam pudding z tapioki. Zawsze zastanawiałam się co to jest :)

  • Wygląda super! Założę się, że jest też pyszne. Wypróbuję przy najbliższej okazji.

  • prezentuje się naprawdę kusząco:)

  • Pudding z tapioki robiłam tylko raz (sama nie wiem dlaczego tylko raz!) i pamiętam, że wyszedł rewelacyjny. Wersję z naszymi polskimi truskawkami zjadłabym bardzo chętnie :)

  • Pingback: 6 akcesoriów i sprzętów kuchennych, które ułatwiają mi życie - Liść Jarmużu()

  • Pytanie za 100 punktów – gdzie kupujesz tapiokę? Bo szczerze mówiąc w działach ze zdrową żywnością jej nie kojarzę, a sama chętnie bym spróbowała takiego deseru i w ogóle dań z tym produktem.

    • Kupiłam w Organic Farma Zdrowia w Renomie we Wrocławiu. Już chciałam zamawiać przez internet, ale przy okazji tam wstąpiłam i była. Polecam też sprawdzić w sklepach internetowych, które mają siedziby w Twoim mieście. W takich bardziej popularnych sklepach to niestety nie widziałam. Ciągle jest za mało popularna.

  • Tapioka jest niezwykle uniwersalna i za to ją uwielbiam. :-) Muszę popędzić po świeże truskawki i zrobić Twój mus, zapowiada się pysznie!

  • Tapioki nigdy nie kupowałam, ale ten pudding z truskawkami wygląda tak apetycznie, że muszę skorzystać z przepisu.

    • Super! Jak byłam w sklepie, to tapioka była tak ukryta, że jej nawet nie zauważyłam ;) Mam nadzieję, że uda mi się wykorzystać ją do jeszcze innych potraw :)