Pasta z fasoli i suszonych śliwek – idealna do kanapek

Pasta z fasoli liść jarmużu

Wiem, że nie ma nic prostszego niż wziąć kromkę chleba i położyć na niej ser i wędlinę. Ewentualnie jeszcze plaster pomidora lub sałaty, bo warzywa są zdrowe. Jednak nie jest to dobre rozwiązanie, zwłaszcza jeśli tego typu posiłek zjadasz regularnie. Dużo lepszym rozwiązaniem będzie kanapka z sałatką warzywną lub pastą warzywną. Przygotowanie takie pasty jest naprawdę proste, przekonajcie się sami! 

 

Pasta z fasoli i suszonych śliwek

Składniki:

  • ½ szklanki białej fasoli (ewentualnie 1 puszka)
  • mała cebula lub ½ dużej
  • 8-10 suszonych śliwek
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 goździki
  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła klarowanego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Mocz fasolę w ciepłej wodzie minimum przez 2-3 godziny (możesz też zostawić na noc). Gotuj około 45 minut aż fasola będzie miękka.

Zalej śliwki ciepłą wodą i zostaw na minimum 15 minut. Podsmaż na maśle klarowanym pokrojoną drobno cebulę i śliwki razem z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Na koniec wyciągnij przyprawy.

Zblenduj dokładnie fasolę z olejem, sokiem z cytryny oraz dopraw pieprzem i solą. Jeśli pasta jest za sucha (np. jeśli używasz ugotowanej fasoli a nie z puszki) dodaj kilka łyżek wody aż nabierze odpowiednią konsystencję. Dodaj podsmażoną cebulę z śliwkami i wszystko wymieszaj lub zblenduj.

Ilość porcji: słoiczek, Wartość energetyczna wszystkiego: 635 kcal

Przepis na pastę z fasoli Pasta do kanapek - fasola Pasta kanapkowa z fasoli przepis

Właściwości i wartości odżywcze

Fasola biała – źródło roślinnego białka, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, witaminy B1, B6, żelaza, magnezu, potasu, fosforu, manganu i innych, poprawia działanie układu pokarmowego i nerwowego.

Śliwki suszone – są źródłem błonnika pokarmowego, witaminy K, B6, potasu, cynku, polifenoli, regulują metabolizm, wspierają działanie układu krążenia i kostnego; kupuj suszone śliwki o dobrym składzie!

Cebula – jest źródłem witaminy C, B6, kwasu foliowego, potasu, manganu, glikozydów, enzymów, flawonoidów, olejków eterycznych, siarkowych, dzięki czemu ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe, antyseptyczne, wykrztuśne, może obniżyć poziom cukru we krwi, podwyższyć poziom frakcji HDL cholesterolu, korzystnie wpływa na stan włosów i paznokci. 

Olej rzepakowy – źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w dobrym stosunku pomiędzy kwasami omega-6 i omega-3, tokoferoli (witamina E), fitosteroli i związków fenolowych, ma właściwości przeciwutleniające, wspomaga poprawne działanie układu sercowo-naczyniowego.

Cytryna – zawiera witaminę C, olejki aromatyczne, wspomaga odporność, przyspiesza gojenie się ran.

 

Wypróbuj również:

Serek z orzechów nerkowca zdrowe odżywianie Jaglane smoothie z bananem przepis Nocna gryczanka z mango zdrowe odżywianie

  • Bardzo lubię pastę z fasoli, dodatek śliwek i goździków mnie zaintrygował, spróbuję !

  • Muszę się skusić, bo strączki uwielbiam pod każdą postacią ;)

  • Marina Abramava

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty do chleba więc z przyjemnością wypróbuję ten przepis;) Dodałabym jeszcze trochę orzechów włoskich drobno siekanych!

  • Masz rację. Ja sama często łapie się na szybkich kanapkach. Świetny przepis. Chętnie z niego skorzystam. :-)

  • Pasta z fasoli to jeden z moich faworytów :) proste i pyszne dania to coś co uwielbiam:)
    Bardzo ładne zdjęcia!

  • Bardzo kusząca propozycja. Lubię rzeczy, które smakują same równie dobrze, jak z chlebem. :)

  • Bardzo fajne połączenie, zarówno smakowo jak i odżywczo. Ja często, wzorem hummusu, dodaję jeszcze (albo zamiast oleju) tahini, czyli zmielone na pastę ziarna sezamu. Ale Twój przepis – bomba ;-)

  • Mmm, dawno już nie jadłam suszonych śliwek,na pewno spróbuję ^^

  • Karolina Jarosz Bąbel

    Uwielbiam fasolę w każdej postaci – więc na pewno niebawem wykorzystam przepis ;)

  • Baaardzo lubię takie pasty, a najbardziej lubię w nich to, że mogę je przemycić mojemu lubemu, dzięki czemu wiem że zjada warzywa :D

  • Musi obłędnie smakować :).

  • Jaki ciekawy przepis! Zastanawiam się czy bez cebuli byłoby smaczne:)) (nie przepadam- wiem, dziwnie:p)

    • Jak nie lubisz z cebulą, to dla Ciebie na pewno będzie smaczniejsze bez :D Możesz spróbować też z porem jeśli go lubisz :)

  • Zdarza mi się jadać bardzo podobną pastę – jak teściowa słoikiem poczęstuje :-). Wiec będę musiał poprosić o zrobienie pasty według Twojego przepisu. Prawdopodobnie zjem całą ze słoika jak to miewam w zwyczaju :-)

  • Uwielbiam pastę z fasoli, ale ze śliwkami jeszcze nie jadłam – na pewno wypróbuję! Tylko na weganie dam olej kokosowy zamiast masła klarowanego :)

  • A czy bez śliwek suszonych tez będzie Ok? Jak tylko zmobilizuje się do gotowania to wyprubuje. Póki co szukam inspiracji.

    • Możesz wtedy dodać trochę więcej cebuli. Będzie mniej słodka, ale bez śliwek też próbowałam i wyszło smacznie :) Możesz też spróbować z jabłkiem.

  • Moja ulubiona pasta :) dodaję jeszcze jałowiec i majeranek. Z domowym chlebem na zakwasie smakuje świetnie :)

    • Majeranek akurta mi się skończył i ciągle zapominam, żeby go kupić. Ale z jałowcem nie próbowałam – następnym razem :)

  • Kiedyś próbowałam zrobić, ale mi nie wyszło… skorzystam z Twojego przepisu to z pewnością wyjdzie :)

    • Dużo zależy od fasoli. Kiedyś robiłam z takiej w puszce to nie dodawałam w ogóle wody i była bardzo hmmm „pastowa”. A przy gotowanej często muszę dodawać, żeby wyszła odpowiednia konsystencja. Na pewno też sporo zależy od gatunku fasoli. Trzymam kciuki, żeby wyszła! :)