Sałatka z batatem i awokado

Sałatka z batatem liść jarmużu

Kolacja to często kryzysowy posiłek. O ile udaje nam się zrealizować plany odpowiedniego odżywiania w pierwszej połowie dnia, to po całym dniu łatwo odpuścić. Dlatego jeśli planujesz poszczególne posiłki to nie zapominaj o końcu dnia. Stwierdzenie zjem co będzie, zwłaszcza po głodzeniu się w ciągu dnia, to prosta droga do niezdrowego opychania się. Nawet jeśli zdecydujesz się na kanapki, to niech będą one jak najbardziej wartościowe z dużą ilością warzyw. Ja osobiście polecam sałatki i zupy. Dlatego dzisiaj przepis na sałatkę z batatem i awokado. Batata spokojnie możecie przygotować wcześniej, aby zaoszczędzić czas na gotowaniu go.

 

Sałatka z batatem i awokado

Składniki:

  • mały batat lub ½ dużego
  • ½ awokado
  • 3 łyżki oliwek
  • 2 garści roszponki
  • łyżka pestek dyni lub słonecznika
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oleju lub oliwy
  • ulubione zioła 

Sposób przygotowania:

Obierz batata, pokrój w kostkę i gotuj na parze około 15 minut (ewentualnie upiecz). Awokado obierz i pokrój w drobne kawałki. Wymieszaj sok z cytryny, olej lniany i dopraw pieprzem i ziołami.

Wymieszaj batata, awokado, roszponkę i oliwki. Polej dressingiem i posyp pestkami dyni.

Ilość porcji: 1, Wartość energetyczna 1 porcji: 410 kcal

Przepis na sałatkę z batatem

Właściwości i wartości odżywcze

Bataty – zawierają witaminę A, C, witaminy z grupy B, potas, miedź, magnez, beta-karoten, antocyjany, są bogatym źródłem błonnika, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, są lekkostrawne, mogą opóźnić starzenie się stawów, wzmocnić układ odpornościowy i działać antynowotworowo.

Awokado –  zawiera witaminę C, K, E, B5, B6, kwas foliowy, potas, cynk, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, luteinę, działa przeciwutleniająco, ma korzystny wpływ na oczy, może obniżyć poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, poprawić stan układu kostnego.

Oliwki – są bogatym źródłem tłuszczów i m.in. witaminy E, działa dobrze na wygląd włosów, skóry i paznokci. 

Roszponka – zawiera witaminy A, C, B1, B2, B6, żelazo, potas, wapń, wspiera układ pokarmowy, odpornościowy, może działać uspokajająco, przeciwutleniająco.

Pestki dyni – są dobrym źródłem magnezu, miedzi, cynku, kwasów tłuszczowych, tryptofanu, mogą mieć korzystne działanie w leczeniu problemów związanych z nerkami, zwalczać skurcze mięśni, przyspieszać gojenie się ran, poprawiać stan skóry, działać przeciwpasożytniczo.

Słonecznik – jest dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych m.in. witaminy E, B1, B6, B3, kwasu foliowego, manganu, miedzi, selenu, magnezu, fosforu, cynku, sporo błonnika, jednak żeby nie było tak idealnie słonecznik jest wysokokaloryczny i ma złą proporcję pomiędzy wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi n-6:n-3, ale tak jak w większości przypadków trzeba zachować umiar i wyjdzie nam na zdrowie.

Olej lniany – jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z odpowiednim stosunkiem kwasów n-6 do n-3, witaminy E, lignanów, działa przeciwutleniająco, poprawia stan układu sercowo-naczyniowego, włosów, skóry i paznokci.

Cytryna – zawiera witaminę C, olejki aromatyczne, wspomaga odporność, przyspiesza gojenie się ran.

 

Wypróbuj również:

Pomysł na śniadanie - gryczanka pyszne pieczone jabłka z cynamonem Faszerowana cukinia zdrowe odżywianie

  • Katarzyna Lwowska

    Dzięki za przepis! Na Wielkanoc miałam robić jajka na twardo nadziewane awokado, ale były jajka w tylu odsłonach, że zrezygnowałam i zostało mi awokado więc akurat skorzystam z przepisu. Tylko czy 15 minut na batata to nie za mało?

    • Mi zajmuje to około 15, maksymalnie 20 minut. Zależy od wielkości kostki w jaką pokroimy batata. Najlepiej sprawdzać co jakiś czas widelcem i nie rozgotować za mocno :)

  • Wygląda niesamowicie apetycznie. Samo zdrowie :)

  • nicponwkuchni

    Piękna! W sam raz po świątecznym obżarstwie ;)

  • Pyszne połączenie smaków :) Ja mam dziś podobny lunch do pracy – tylko bez oliwek, za to z papryką, a zamiast roszponki szpinak. całość na mleku kokosowym :)

  • Wszystko mam, na dziś będzie idealne :-)

  • Wygląda przepysznie, aż zrobiłam się głodna ;)

  • Super pomysł! Na pewno skorzystam z tego przepisu,bo uwielbiam takie połączenia smakowe.

  • Wygląda oczywiście obłędnie! Nie jadłam do tej pory batatów w sałatce. Ciekawa propozycja, chętnie wypróbuję :)