Szakszuka czyli jajka w pomidorach

Szakszuka liść jarmużu

Przyznam szczerze, że moje zimowe śniadania wyglądały ostatnio dość monotonnie. Gdy rano za oknem jest ciemno, to cały mój organizm woła: śpij i nigdzie się nie ruszaj z ciepłego łóżka! Z chęcią bym go posłuchała, ale nie ma tak dobrze. Całe szczęście wpojone od małego jedzenie śniadanie nie pozwala mi z niego zrezygnować. Oczywiście ma to wiele zalet: jest mi cieplej (zimą śniadanie powinno być rozgrzewające) i odzyskuję siły. Jednak, żeby dotrzeć do tego momentu, muszę posnuć się po kuchni i zrobić śniadanie. I tu dochodzimy znowu do mojej monotonni. Na szczęście zdecydowałam się na coś nowego, co chodziło za mną już bardzo długo czyli na szakszukę! 

Szakszuka to potrawa wywodząca się z krajów arabskich. Najprościej mówiąc są to pomidory z jajkami. Nie brzmi zbyt kuszącą? Ale jest przepyszna! Dodatek papryki i selera naciowego dodatkowo podkręca smak. I to rozlewające się jajko… mniam! Co więcej jest na ciepło, więc idealnie na zimowe śniadanie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście szakszuki to koniecznie musicie ją przygotować! Nie popełniajcie mojego błędu i nie odkładajcie tego przepisu na długie miesiące.

 

Szakszuka z papryką i selerem naciowym

Składniki:

  • 2 jajka
  • 200g pomidorów (użyłam z puszki, ale w sezonie można świeże)  
  • ½ cebuli
  • ząbek czosnku 
  • ½ papryki
  • łodyga selera naciowego
  • łyżeczka masła klarowanego
  • ostra papryka, pieprz, sól
  • opcjonalnie ⅓ papryczki chili

Sposób przygotowania:

Pokrój drobno cebulę i przeciśnij przez praskę lub pokrój czosnek. Pokrój paprykę, pomidory (jeśli używasz świeże) i seler. Zeszklij na maśle klarowanym cebulę i czosnek (oraz chili jeśli używasz).

Dodaj pomidory, paprykę oraz seler. Duś pod przykryciem przez 5 minut i 2 bez przykrycia na średnim ogniu. Sos ma się delikatnie zredukować, a warzywa mają być bardziej miękkie, ale nie rozlatujące się.

Dodaj przyprawy. Zrób łyżką lub łopatkę wgłębienie i wbij w nie jajko. To samo zrób z drugim. Delikatnie dobraw jajka i duś pod przykryciem około 3 minuty aż jajko się zetnie. 

Na większej patelni sos szybciej się zredukuje i łatwiej zrobić dziury na jajka. Na małej też dobrze wychodzi, tylko trzeba poczekać dłużej minutę lub dwie.

Możesz jeść szakszukę bezpośrednio z patelni lub delikatnie przełożyć na talerz. 

Ilość porcji: 1, Wartość energetyczna 1 porcji: 300 kcal

Przepis na zdrowe śniadanie jajka Szakszuka składniki pomidory papryka seler naciowy Szakszuka na śniadanie przepis

Właściwości i wartości odżywcze

Jajka – zawierają witaminę B2, B12, D, selen, fosfor, lecytynę, luteinę, wszystkie niezbędne aminokwasy, wpływają na poprawę pamięci, polepszają działanie układu nerwowego i mięśniowego, działają detoksyfikująco, wpływają ochronnie na oczy, zawarte w nich białka działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie.

Pomidory – zawierają witaminę C, A, likopen, witaminę K, potas, mangan, flawonoidy, mają działanie przeciwutleniające, mogą przeciwdziałać miażdżycy,   wspierać układ sercowo-naczyniowy, poprawić stan skóry.

Cebula – jest źródłem witaminy C, B6, kwasu foliowego, potasu, manganu, glikozydów, enzymów, flawonoidów, olejków eterycznych, siarkowych, dzięki czemu ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe, antyseptyczne, wykrztuśne, może obniżyć poziom cukru we krwi, podwyższyć poziom frakcji HDL cholesterolu, korzystnie wpływa na stan włosów i paznokci. 

Czosnek – zawiera olejki eteryczne, związki siarkowe, flawonoidy, jest naturalnym antybiotykiem, działa przeciwwirusowo, bakteriobójczo, przeciwzapalnie, wspomaga trawienie, stabilizuje poziom glukozy we krwi, działa przeciwutleniająco.

Czerwona papryka – w jej skład wchodzi witamina C, A, B6, kwas foliowy, kapsaicyna, działa przeciwutleniająco, rozgrzewająco, wzmacnia odporność, poprawia trawienie.

Seler naciowy – jest źródłem witaminy A, K, kwasu foliowego, potasu, wapnia, manganu, błonnika pokarmowego, wspomaga działanie układu pokarmowego, ma właściwości przeciwutleniające, korzystnie wpływa na stan skóry i działa przeciwzapalnie.

Masło klarowane – świetnie nadaje się do smażenia, mogą je spożywać osoby nietolerujące białka mleka, laktozę, zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K), jest lekkostrawne, ma działanie przeciwzapalne.

 

Wypróbuj również:

pyszne pieczone jabłka z cynamonem Placki bananowe liść jarmużu Tarta ze szpinakiem liść jarmużu

  • Szakszuka jest teraz bardzo popularna w sieci ;-) W końcu też spróbowałam w wersji z czerwoną soczewicą :-) Twój pomysł na dodatek w postaci selera naciowego z pewnością wykorzystam :-)

    • Cieszę się bardzo :) Miłego dnia!

    • Ooo, w takim razie muszę koniecznie poszukać przepisu na szakszuke z soczewicy, bo zapowiada się genialnie.

      • Ja wzięłam przepis od Kwestia Smaku :-) tylko ta to się inaczej nazywa: jajka…nie pamiętam za bardzo ;-)

  • Szakszuka to coś o czym wiele razy już słyszałam, ale jakoś do tej pory nie miałam okazji przygotować ;) Chyba najwyższy czas to zmienić, bo danie wygląda przepysznie – w dodatku to idealna odmiana dla jajek jedzonych ciągle w ten sam sposób ;)

  • Dominika Rygiel

    Mniam, mniam! Dziś w planach sadzone, chyba połączę z pomidorami i całą resztą, wygląda to obłędnie. Świetna, energetyczna strona!

  • Mmm uwielbiam szakszukę. A już dawno nie robiłam, aż szkoda :)

  • znajoma nazwa oj znajoma, już kilka razy mignęła mi w otchłani internetu ale jakoś szczególnie się nią nie zainteresowałam a teraz tym bardziej bo nie jem jajek ale podsunę przepis mojemu Adamowi- w końcu planuje jeść zdrowiej więc taka porcja warzyw na rozpoczęcie dnia na pewno mu się przyda i dobrze zrobi:)

  • Szakszuke uwielbiam, gdyż jestem fanka kuchni arabskiej. Ja dostaje jeszcze kminu rzymskiego, który nadaje całości właśnie tej arabskiej nuty. Takie śniadanie dla mnie to niestety tylko w weekendy. Tylko albo aż, bo to prawdziwa uczta!

    • U mnie też szakszuka pojawia się w weekendy, ale za to mam na co czekać ;) Chętnie wypróbuję z kminem rzymskim.

  • Pingback: Nocna gryczanka z owocami - Liść Jarmużu()