Pyszne caprese z burakiem i batatem

caprese z burakiem i batatem liść jarmużu

Caprese czyli mozzarella z pomidorem i kilkoma dodatkami to kultowa potrawa, którą bardzo lubię. Jednak biorąc pod uwagę, że urozmaicanie posiłków to nasz zdrowotny obowiązek, zdecydowałam się pozmieniać klasyczną wersję. Moją miłość do buraków dawkuję sobie dość oszczędnie, bo bądźmy szczerzy, pieczenie czy gotowanie ich do najszybszych nie należy. Nie zmienia to faktu, że uwielbiam ich smak. Czy to w postaci barszczu, tartych z chrzanem od babci czy przeróżnych sałatek. Dlatego przygotowałam dzisiaj moją wersję caprese z delikatną słodką nutką.

A Wy lubicie buraki? W jaki sposób jecie je najczęściej?

 

Caprese z burakiem i batatem

Składniki:

  • mała mozzarella (125g)
  • burak
  • mały batat
  • ¼ łyżeczki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka oleju np. lnianego
  • odrobina pieprzu
  • opcjonalnie kilka listków bazylii

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 200°C. Umyj, obierz i pokrój w plastry buraka i batata. Włóż buraka do naczynia żaroodpornego i piecz 20-25 minut. Obniż temperaturę do 180°C, dołóż batata i piecz kolejne 10-15 minut. Możesz także upiec warzywa w całości w folii aluminiowej i pokroić po przestygnięciu. Oczywiście buraka i/lub batata możesz przygotować wcześniej przy okazji robienia innej potrawy. Jeśli nie masz innej możliwości warzywa ugotuj.

Pokrój mozzarellę w plasterki. Wymieszaj olej, sok z cytryny i miód. Układaj naprzemiennie warzywa i ser. Na koniec polej dressingiem, dodaj kilka liści bazylii i posyp pieprzem.

Ilość porcji: 1-2, Wartość energetyczna 1 porcji: 570/286 kcal

Przepis na pyszne caprese z burakiem i batatem Caprese z burakiem i batatem składniki przepis na caprese z burakiem i batatem

Właściwości i wartości odżywcze

Buraki – zawierają kwas foliowy, mangan, potas, witaminę C, błonnik pokarmowy, antocyjany, betaninę, posidają właściwości przeciwutleniające, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają odporność, pozytywnie wpływają na układ krwionośny, działają zasadotwórczo.

Bataty – zawierają witaminę A, C, witaminy z grupy B, potas, miedź, magnez, beta-karoten, antocyjany, są bogatym źródłem błonnika, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, są lekkostrawne, mogą opóźnić starzenie się stawów, wzmocnić układ odpornościowy i działać antynowotworowo.

Mozzarella – jest źródłem białka, tłuszczów, wapnia, fosforu, cynku, sodu, selenu, witaminy B2, B12, A, wspiera układ kostny, nerwowy, wpływa na stan skóry i paznokci.

Olej lniany – jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z odpowiednim stosunkiem kwasów n-6 do n-3, witaminy E, lignanów, działa przeciwutleniająco, poprawia stan układu sercowo-naczyniowego, włosów, skóry i paznokci.

Cytryna – zawiera witaminę C, olejki aromatyczne, wspomaga odporność, przyspiesza gojenie się ran.

Miód – ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, obniża ciśnienie krwi, poprawia odporność organizmu.

Bazylia – jest źródłem witaminy K, A i manganu, olejków eterycznych, wspomaga działanie układu trawiennego i nerwowego.

 

Wypróbuj również:

Sałatka z marchewką i pomarańczą przepis liść jarmużu mus z awokado liść jarmużu Faszerowane daktyle przepis liść jarmużu

  • Stanisław Bińkiewicz

    Bardzo lubię buraki w każdym wydaniu. Z tym, że to zależy też od pory roku. Np. zawsze na Wielkanoc napada mnie chęć na ćwikłę z chrzanem. Z domu rodzinnego wyniosłem zwyczaj jedzenia ziemniaków z buraczkami i kotletem mielonym. Na oczyszczanie organizmu lubię sok z jabłek i buraków.

  • Jadlam już buraka z mozzarellą i z batatami, ale wszystkiego razem jeszcze nie – super pomysł. W ogóle bardzo mi się podobają twoje przepisy :)

  • Narobiłaś mi smaka :))). Uwielbiam buraki, bataty i mozzarellę!

  • Magdalena Baran

    wygląda wspaniale-uwielbiam każdy składnik z osobna ale nigdy nie łączyła- tylko nie mam mozzarelli:( i na razie nie kupię bo mnie norweska cena za małą kuleczkę odstrasza, a jak kupię to pewnie o przepisie już zapomnę…ale bataty i buraki uwielbiam i jem bardzo często:):)

  • Buraczki bardzo lubię, ale za batatami nie przepadam :) Zostawiłabym więc z chęcią wersję z samymi buraczkami ;)

  • Na takie caprese bym nie wpadła! Mam akurat mozarellę, więc jak uda mi się dorwać batata, to wypróbuję ;)

  • Przyznaję, że coś idealnego dla mnie — nie przepadam za buraczkami. Chociaż przetarte z chrzanem mogę jeść na kilogramy.

  • Właśnie takie coś mogłabym w tej chwili zjeść :) Wygląda super. Z Tobą to muszą mieć dobrze w domu!

  • Faktycznie bardzo ciekawe caprese :) Nie próbowałam jeszcze połączenia buraka i batatów ;)

  • Pingback: Sałatka z burakami, serem i rukolą - Liść Jarmużu()