Jesienny mus z dyni, marchewki i jabłka

przepis na mus z dyni liść jarmużu

Muszę przyznać, że jeszcze nigdy nie udało mi się przygotować tyle puree z dyni, ile zamierzałam wykorzystać. Zawsze zostaje mi zbyt mała ilość, żeby zamrozić, więc najczęściej kończy się na szukaniu nowych pomysłów na wykorzystanie go. Moja dzisiejsza propozycja to mus z dyni, marchewki i jabłka, oczywiście z cynamonem. Jesień pachnie mi cynamonem i jest to moja ulubiona przyprawa wykorzystywana o tej porze roku.

Mus można wykorzystać na kilka sposobów. Możesz zjeść go samodzielnie, użyć do kanapek, naleśników lub do zbożowych śniadań jak owsianka czy komosanka. Sprawdzi się także idealnie jako deser: samodzielnie lub jako warstwa puddingu z nasionami chia.

 

Mus z dyni, marchewki i jabłka

Składniki:

  • szklanka puree z dyni 
  • 2 średnie marchewki
  • małe, słodkie jabłko
  • garść orzechów np. nerkowców
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Przygotuj puree z dyni lub użyj wcześniej przygotowane. Obierz marchewki, pokrój w plasterki i gotuj na parze około 8 minut. Możesz je też upiec lub gotować w wodzie do momentu aż zaczną być miękkie. Jabłko cienko obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.

Zblenduj orzechy, dodaj marchewkę i blenduj przez chwilę. Dodaj puree, jabłko i cynamon i miksuj aż powstanie konsystencja musu. 

Ilość porcji: 1, Wartość energetyczna 1 porcji: 325 kcal

jesienny mus z dyni przepis na mus z dyni i marchewki zdrowy mus z dyni

Właściwości i wartości odżywcze

Dynia –  zawiera witaminę A, C, E, potas, miedź, mangan, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), żelazo, fosfor i trochę magnezu, cynku i wapnia, jest lekkostrawna, wspiera układ odpornościowy, nerwowy, krwionośny, kostno-stawowy, działa przeciwzapalnie, moczopędnie, chroni oczy, ma działanie antyoksydacyjne, korzystnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci.

Marchewki – zawierają błonnik, witaminę A, K, C, potas, luteinę, likopen, wzmacniają odporność, wpływają dobrze na funkcjonowanie oczu, na stan i kolor skóry, działają przeciwutlenająco.

Jabłka – w ich skład wchodzą: witamina C, błonnik pokarmowy, foliany, fitosterole, kwercetyny, pektyny, odkwaszają organizm, działają moczopędnie, pomagają przy zaparciach, odtruwają organizm.

Nerkowce – zawierają białko, witaminę K, B1, B6, magnez, fosfor, żelazo, potas, miedź, cynk, mangan, selen, mają właściwości przeciwutleniające, pozytywnie wpływają na działanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.

Cynamon – jest dobrym źródłem manganu, a ponadto zawiera wapń i żelazo, ma działanie antybakteryjne i antygrzybiczne, rozgrzewa organizm i poprawia krążenie, ma właściwości przeciwutleniające, reguluje poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu.

 

Wypróbuj również:

Placuszki owsiane gruszkowo-bananowe z piekarnika dietetyczna sałatka z batatami Smanczna sałatka z komosą i dressingiem z awokado

  • Magdalena Baran

    aż mi ślinka cieknie- jutro lecę po dynię, mam już tyle pomysłów na nią że chyba będę jadła ją w każdym posiłku:)

    • Hahaha doskonale to znam! Akurat dynia jest taka, że pasuje prawie do wszystkiego ;)

  • Wspaniałe propozycje :) Właśnie jakieś półtora tygodnia temu zrobiłam zapas pure dyniowego. Idealny na takie przepisy :D

    • A do czego jeszcze wykorzystujesz puree? :)

      • Na pewno babeczki i jakaś zupka dyniowa ;) nie wykluczone, że znajdzie się też miejsce na jakieś ciacho i ciepły obiadek ;)

  • O mamo! Ależ to apetycznie wygląda! A jakie zdjęcia <3

  • Świetne zdjęcia! A mus wygląda obłędnie <3