Sałatka z komosą i dressingiem z awokado

Sałatka z komosą i dressingiem z awokado liść jarmużu

Przygotowanie posiłku do pracy, szkoły czy po prostu drugiego śniadania, może czasami wydawać się czymś trudnym. Część osób już rano uważa, że nie ma czasu, aby przygotować sobie odpowiednie śniadanie i nie je nic albo chwyta w biegu kanapkę, więc gdzie tu znaleźć chwilę na zrobienie czegoś na później. Pamiętajmy jednak, że zdrowie mamy tylko jedno i jak o nie nie zadbamy, to gdy go zabraknie, będzie trudno znaleźć siły na cokolwiek innego.

Innym problemem może być pomysł na drugie śniadanie. Baton czy banan na 8 godzin pracy to zdecydowanie za mało. Żeby pracować potrzebujemy mieć energię, a zdobyć ją możemy jedząc wartościowe posiłki. Drożdżówka zaspokoi nasz głód, oczywiście, ale na minimalny okres czasu i nie wniesie żadnych wartościowych składników oprócz pustych kalorii! I w tym momencie się zgodzę z brakiem czasu na jedzenie, ale takim co godzinę. 

Jednym z odpowiednich pomysłów na drugie śniadanie jest przygotowanie sałatki. W międzyczasie gdy gotuje się np. komosa, kasza czy ryż, wystarczy dodać sporą ilość warzyw i przygotować smaczny sos. W trakcie całego dnia po prostu musimy znaleźć czas na zadbanie o nasze zdrowie, a za odpowiednie odżywianie, organizm nam szybko podziękuje dużą dawką energii.

 

Sałatka z komosą i dressingiem z awokado

Składniki:

  • 6 łyżek komosy ryżowej (niecałe pół szklanki około 60g) 
  • niecała szklanka wody
  • pół szklanki fasoli 
  • 4 łyżki kukurydzy 
  • pomidor 

dressing:

  • pół awokado 
  • ząbek czosnku 
  • łyżka soku z cytryny 
  • łyżka jogurtu naturalnego (osoby z nietolerancją laktozy powinny pominąć) 
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotuj komosę (około 15 minut). Dodaj fasolę i kukurydzę (wcześniej ugotowane lub kupne z puszki o dobrym składzie) oraz pokrojonego pomidora. 

Obierz i pokrój awokado, wyciśnij czosnek przez praskę i dodaj sok z cytryny oraz odrobinę pieprzu. Wszystko razem zblenduj i polej sałatkę.

Ilość porcji: 1, Wartość energetyczna 1 porcji: 510 kcal

Smaczna sałatka z komosą i dressingiem z awokadoPrzepis na sałatkę z komosą i dressingiem z awokado

Właściwości i wartości odżywcze

Komosa ryżowa (quinoa) – zawiera pełnowartościowe białko, błonnik, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, mangan, cynk, potas, selen, saponiny, flawonoidy, kwasy tłuszczowe omega-3, działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, antyoksydacyjnie, ma pozytywny wpływ na działanie układu krążenia, nie zawiera glutenu.

Czerwona fasola – zawiera białko roślinne, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, mangan, miedź, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, działa korzystnie na stan układu pokarmowego, nerwowego, może powodować wzdęcia, konieczne jest moczenie fasoli przed gotowaniem.

Kukurydza – zawiera błonnik pokarmowy, witaminę C, B1, kwas foliowy, fosfor, mangan, magnez i inne witaminy i składniki moneralne w mniejszych ilościach, wpływa korzystnie na wzrok.

Awokado –  zawiera witaminę C, K, E, B5, B6, kwas foliowy, potas, cynk, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, luteinę, działa przeciwutleniająco, ma korzystny wpływ na oczy, może obniżyć poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, poprawić stan układu kostnego. 

Cytryna – zawiera witaminę C, olejki aromatyczne, wspomaga odporność, przyspiesza gojenie sie ran. 

Czosnek – zawiera olejki eteryczne, związki siarkowe, flawonoidy, jest naturalnym antybiotykiem, działa przeciwwirusowo, bakteriobójczo, przeciwzapalnie, wspomaga trawienie, stabilizuje poziom glukozy we krwi, działa przeciwutleniająco.

Jogurt naturalny – zawiera żywe kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszych jelit, a co za tym idzie, całego naszego organizmu, ważne jest, aby na opakowaniu były wymienione konkretne szczepy, które w nim występują, jest również źródłem białka, wapnia, fosforu, witaminy B2, B12.

Wypróbuj również:

sałatka owocowa na latopieczony-losos-ze-szparagami-oraz-kasza-peczak-lunchboxzdrowa sałatka- z rukolą szparagami i truskawkami