Jaglano-bananowe kokosanki à la raffaello

jaglane raffaello liść jarmużuGdy mają przyjść do nas goście i chcemy przygotować coś słodkiego, to zamiast iść do sklepu czy cukierni, warto poświęcić chwilę czasu i przygotować coś smacznego i zarazem zdrowego. Oczywiście, że półki sklepowe aż uginają się od wszelkiego rodzaju ciastek, ciast, pączków, tartaletek, czekolad i innych łakoci. Do tego zazwyczaj wyglądają zachęcająco i pachną na całą okolicę. Tylko jest to zazwyczaj bomba pełna pustych kalorii i mnóstwa dodatków. Dodanie posłodzonych owoców nie sprawi, że będzie to zdrowa propozycja. 

Przygotowanie słodkiej przekąski, np. takiej jak jaglane raffaello, zajmie około 30 minut, w tym połowę będzie gotowała się kasza. Sądzę, że warto zadbać o zdrowie swoje, ale także osób, które do nas przychodzą. Na pewno docenią nasze starania.

Jaglane kokosanki możemy także przygotować dla nas samych, tylko wtedy lepiej zmniejszyć porcję przynajmniej o połowę. Z przepisu poniżej wychodzi około 40 kulek, więc jest to całkiem spora ilość.

 

Jaglane raffaello

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody 
  • pół szklanki mleka (ja użyłam migdałowe, osoby z nietolerancją laktozy muszą użyć mleko roślinne)
  • szklanka wiórków kokosowych + do obtoczenia
  • łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • banan
  • 2-3 łyżki migdałów

Sposób przygotowania:

Przepłucz kaszę na drobnym sitku pod zimną wodą. Gotuj w wodzie i mleku przez 15-20 minut aż wchłonie się cała woda. Odstaw do ostygnięcia.

Dodaj wiórki kokosowe, banana, miód, sok z cytryny i zblenduj. Jeśli masa jest za gęsta, dodaj odrobinę wody lub mleka (jeśli dodasz za dużo, będzie ciężko uformować kulki). Jeśli jest na rzadka – dodaj więcej wiórków kokosowych.

Formuj kulki i do każdej z nich włóż po jednym migdale. Posyp lub obtaczaj w wiórkach kokosowych. Jaglane raffaello można jeść od razu, ale będzie smaczniejsze jeśli włożysz je na trochę do lodówki.

Ilość kulek: około 35-40, Wartość energetyczna 1 kulki: 35-40 kcal

jaglane raffaello składniki dietetyczne raffaello jaglane kokosanki à la raffaello pyszne jaglane kokosanki à la raffaello

Właściwości i wartości odżywcze 

Kasza jaglana – zawiera dużo białka, witaminy B1, B2, B3, B5, B6, kwasu foliowego, manganu, miedzi, magnezu, fosforu, żelaza, jest lekkostrawna, bez glutenu (otrzymywana jest z prosa), zasadotwórcza, usuwa śluz z organizmu, ma działanie rozgrzewające. UWAGA osoby z problemami z tarczycą – kaszę jaglaną spożywajcie maksymalnie 1-2 razy w tygodniu, ponieważ może spowalniać pracę tarczycy.

Wiórki kokosowe – zawiera błonnik i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, mogą wspomagać odporność, korzystnie wpływać na stan kosmków jelitowych.

Banany – zawierają witaminę B6, C, magnez, potas, błonnik pokarmowy, mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i ciśnienia.

Migdały – są źródłem witaminy E, B2, manganu, magnezu, fosforu, miedzi, błonnika pokarmowego, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu, regulują poziom glukozy we krwi, poprawiają pamięć i koncentrację. 

Miód – ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, obniża ciśnienie krwi, poprawia odporność organizmu.

 

Wypróbuj również:

mus z awokado liść jarmużu faszerowane daktyle liść jarmużu Daktylowe super kulki liść jarmużu

  • Uwielbiam Raffaello <3 Raz próbowałam zrobić samodzielnie w domu i nie wyszło… Zniechęciłam się. Biorę Twój przepis i będę raz jeszcze próbować. To mój ulubiony słodycz i Twoja bananowa propozycja do tego bardzo mnie przekonuję :)

    • Anna Buszta

      Robiłam takie raffaello już sporo razy i zawsze wychodziło, więc mam nadzieję, że też nie będziesz miała żadnych problemów :) Pozdrawiam!