Breaking News
 |  | 

Diety

Zielone muffiny – wyjątkowy deser dla osób chcących się zdrowo odżywiać

img-responsive

Szpinak jako podstawowy składnik zdrowego deseru

Każdy z nas wie, jakie właściwości zdrowotne kryją się w szpinaku. To zielone warzywo jest źródłem wielu minerałów, witamin oraz składników odżywczych, niezbędnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania.  Wapń, żelazo, witamina C, kwas foliowy czy kwercetyna to tylko nieliczne z wielu składników szpinaku. Jego częste spożywanie wywołuje szereg dobrych zmian w naszym organizmie. Do najważniejszych z nich można zaliczyć: usuwanie wolnych rodników z siatkówki oka, działanie przeciwnowotworowe, czy przeciwcukrzycowe, jak również obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Warto również wiać pod uwagę fakt, że jedną, z wielu właściwości tych zielonych liści, jest ich pozytywny udział w procesie odchudzania.

Pomimo wielu zdrowotnych korzyści płynących ze spożywania szpinaku, wielu z nas go nie je, ze względu na jego smak. Chcąc jednak, wzbogacić swoją dietę o szpinak, warto poszukać takich przepisów, w których sam smak tego produktu nie będzie tak mocno wyczuwalny. Idealnym pomysłem na jego wykorzystanie są zielone muffiny.

Zielone muffiny jako przykład połączenia warzywa i deseru

Niemal każdy z nas uwielbia różnego rodzaju babeczki. Często kojarzą się one nam z dzieciństwem i wprowadzają nas w pozytywny nastrój. Zielone muffiny zatem, stanowią świetny sposób na przemycenie szpinaku w takiej formie smakowej, która będzie dla nas akceptowalna i zadowalająca. Korzystając z własnego przepisu na muffiny, łatwo go nieco zmodyfikować, tak by móc wpleść w niego szpinak. Jeżeli jesteś na diecie odchudzającej i zależy Ci na redukcji Twojej masy, warto zamienić mąkę pszenną na pełnoziarnistą, cukier na ksylolit a olej na oliwę.

Jeżeli jednak, same szpinakowe babeczki nie przypadną Ci do gustu, śmiało możesz pomyśleć o dodatkach, które na pewno, wpłyną na ich smak. Dobrym pomysłem na urozmaicenie smakowe babeczek, jest zrobienie kremu, i przełożenie nim muffinek lub udekorowanie ich na wierzchu. Świetnie się do tego nada serek mascarpone czy bita śmietanka.  Wersją bardziej fit jest rezygnacja z kremów, a w zamian za to dodanie do ciasta bananów, które przepełnią babeczki swoją słodyczą, a wartość energetyczna babeczek będzie i tak mniejsza niż przy użyciu kremów.

Zielone babeczki są słodką a zarazem lekką wersją deseru, a co najważniejsze, możesz sobie na niego pozwolić nawet wtedy, kiedy dbasz o swoją linię. To również świetny sposób na przemycenie szpinaku dzieciom, które z reguły go nie lubią.

zielone-muffiny-wyjatkowy-deser-dla-osob-chcacych-sie-zdrowo-odzywiac

ABOUT THE AUTHOR