Owocowo-czekoladowa komosanka

DSC01616

Zazwyczaj robię śniadanie z jednym okiem otwartym a drugim nadal pogrążonym we śnie. W tych ciężkich chwilach staram się, aby przygotowany przeze mnie posiłek pobudził mnie do życia. Jednym ze sposobów jest zrobienie kolorowego i pachnącego śniadania, które zacznie na mnie działać jeszcze przed zjedzeniem. Soczysta pomarańcza, mocno czerwone truskawki i czekoladowo-kokosowy zapach to jest to! Dodatkowo ugotowałam komosę ryżową, która jest świetnym produktem. Nie dość, że ma świetny skład (pełnowartościowe białko, witaminy, składniki mineralne) to jeszcze można wykorzystywać ją do przygotowania śniadania, obiadów i deserów. Razem z miseczką pełną pysznych składników idę do najbardziej słonecznego pokoju i dzień od razu staje się lepszy :)

Składniki:

  • ¼ szklanki komosy ryżowej (50 g/5 łyżek) 
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżka ciemnego kakao/karobu
  • 2 łyżki mleka kokosowego (można zastąpić innym)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych/płatków kokosowych
  • szklanka truskawek
  • pomarańcza

Sposób przygotowania:

Ugotuj komosę (w połowie szklanki wody, przez około 12-15 minut na małym ogniu aż wchłonie wodę). Pod koniec gotowania dodaj mleko kokosowe, kakao, miód i dobrze wymieszaj. Dodaj pokrojone truskawki i pomarańczę. Posyp płatkami kokosowymi.

Ilość porcji 1; Wartość energetyczna porcji: 480 kcal

DSC01614 DSC01597 DSC01619

Komosa ryżowa (quinoa) – zawiera pełnowartościowe białko, błonnik, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, mangan, cynk, potas, selen, saponiny, flawonoidy, kwasy tłuszczowe omega-3, działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, antyoksydacyjnie, ma pozytywny wpływ na działanie układu krążenia, nie zawiera glutenu.

Kakao – jest źródłem białka, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu, miedzi, flawonoidów, antyoksydantów, pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i podnosi poziom serotoniny (hormonu szczęścia).

Mleko kokosowe – w jego składzie znajduje się mangan, żelazo, miedź, magnez, potas, witamina B3, kwas foliowy, przeciwutleniacze, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, białko, ma działanie antywirusowe, przeciwgrzybiczne, pozytywnie wpływa na pracę układu odpornościowego, poprawia stan skóry i włosów.

Miód – ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, obniża ciśnienie krwi, poprawia odporność organizmu.

Wiórki kokosowe – zawiera błonnik i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, mogą wspomagać odporność, wpływać korzystnie na stan kosmków jelitowych.

Pomarańcza – w jej skład wchodzi witamina C, B1, kwas foliowy, potas, błonnik pokarmowy, działa przeciwutleniająco, wpływa korzystnie na wchłanianie żelaza niehemowego i wapnia, reguluje ciśnienie krwi, redukuje stężenie glukozy w stanach hiperglikemii, wpływa pozytywnie na stan skóry.

Truskawki – zawierają dużo witaminy C i mniejsze ilości innych witamin i składników mineralnych, są źródłem błonnika, zawierają dużo wody (są niskokaloryczne), są moczopędne, stymulują pracę wątroby, pobudzają pracę jelit, działają antyoksydacyjnie.

Zobacz również:

Komosa ryżowa – małe wielkie ziarenka

Orzeźwiająca sałatka z komosą – idealna do lunchboxa