Komosa ryżowa – małe wielkie ziarenka

DSC01556

Komosa ryżowa inaczej quinoa jest nazywana również ryżem peruwiańskim. Jest to coś pomiędzy kaszą a ryżem i podobnym do nich zastosowaniu. Komosa należy do pseudozbóż czyli roślin, które wytwarzają podobne do zbóż nasiona bogate w skrobię, ale nie należą do wiechlinowatych czyli traw. Do traw zaliczamy m.in. owies, pszenicę, jęczmień, kukurydzę, sorgo, a także miłkę, bekmanię, dmuszka czy brodobrzankę ;) Z kolei za pseudozboża uważa się m.in. grykę, szałwię hiszpańską (chia) i właśnie komosę ryżową. Quinoa pochodzi z Ameryki Południowej i nazywana jest „złotem Inków” (chyba sporo mieli tego złota, bo nie jest to jedyna roślina, którą tak nazywają). 

Wartości odżywcze komosy ryżowej

Quinoa jest przede wszystkim, jako jedna z nielicznych roślin, źródłem pełnowartościowego białka. Jest to szczególnie istotne dla osób, które jedzą rzadko bądź w ogóle produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, jajka, mleko i jego przetwory). Komosa zawiera również wielonienasycone kwasy tłuszczowe jednak ze sporą przewagą omega-6 nad omega-3. Znajdziemy w niej także błonnik pokarmowy oraz wiele witamin i składników. Quinoa jest dobrym źródłem magnezu, fosforu i kwasu foliowego. W mniejszych ilościach zawiera żelazo, miedź, potas, cynk, witaminę B1, B2, B6.

Porcja 50 g nieugotowanej komosy ryżowej odpowiada około 150 g ugotowanej i zawiera średnio 170 kcal, 7 g białka, 3 g tłuszczów i 35 g węglowodanów. 

Rodzaje

Dostępne są 3 rodzaje komosy ryżowej: biała, czerwona i czarna. Biała jest najbardziej delikatna, pęcznieje podczas gotowania i jest mniej twarda niż dwa pozostałe rodzaje. Najlepiej spróbować wszystkie typy żeby wyrobić sobie własne zdanie. W sklepach można znaleźć także płatki quinoa z gniecionego ziarna komosy oraz mąkę z komosy ryżowej. Ja polecam produkty jak najmniej przetworzone czyli ziarna.

DSC01563

Sposób i zastosowanie

Sposobów gotowania komosy jest kilka. Ja wrzucam quinoę do wrzącej wody stosując proporcje 1 część komosy i 2 wody i gotuję 12-15 minut aż zostanie wchłonięta cała woda i pojawią się białe sprężynki. W przypadku czerwonej i czarnej komosy czas gotowania może się wydłużyć do 20 minut. Trzeba pod koniec sprawdzać czy woda została wchłonięta i próbować. Jeśli okaże się, że quinoa jest już ugotowana a woda nadal się nie wchłonęła, można odstawić ją na chwilę pod przykryciem. Po ugotowaniu komosa zwiększa swoją objętość o około 3 razy czyli np. z 50 g surowej komosy uzyskamy koło 150 g ugotowanej.

Przed ugotowaniem warto przepłukać ziarenka zimną wodą, aby pozbyć się gorzkiego posmaku.

Z komosy można przygotować zarówno wytrawne jak i słodkie dania. Będzie świetna:

  • na śniadanie w stylu owsianki,
  • jako dodatek do obiadu,
  • w zupach,
  • jako składnik sałatek,
  • do przygotowania deserów i inne.

DSC01531

DSC01588

Przechowywanie

Quinoę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu, ponieważ zawiera kwasy tłuszczowe, które mogą się utlenić. Jeśli nie używasz jej zbyt często, dobrym miejscem będzie lodówka.

Inne

  • Jest to produkt bezglutenowy, więc mogą go stosować osoby z celiakią, ale tak jak zawsze przed zakupem należy dokładnie sprawdzić skład.  
  • Ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych nie polecam stosowania do pieczenia czy panierowania mąki z komosy.
  • Komosę można kupić w coraz większej ilości sklepów. Bez problemu dostaniemy ją w dużych supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Quinoę warto kupować przez internet, ponieważ ceny mogą być tam dużo niższe.

Zobacz również:

Orzeźwiająca sałatka z komosą

Białko – charakterystyka i źródła

  • Bardzo lubię komosę. Dotychczas jadłam tylko jasną. Szkoda tylko, że jest taka droga.

    • Anna Buszta

      No niestety :( Ale polecam kupować przez internet albo porównywać sklepy, bo często cena za 2 opakowania po 250 g jest równa cenie za opakowanie 1 kg. Mam nadzieję, że będzie tak jak z innymi produktami i czym komosa będzie bardziej popularna tym cena będzie niższa :)