Owsianka na dobry początek dnia

111

Lubię, gdy jedzenie dobrze wygląda. Nawet jeśli nie powala na łopatki smakiem, to gdy jest ładnie podane i wygląda estetycznie, ma już u mnie plusa. Nie pamiętam kiedy po raz pierwszy jadłam owsiankę, ale płatki zalane wodą nie były atrakcyjne ani pod względem wizualnym ani smakowym. Wróciłam do niej po naprawdę długim okresie czasu. Zaczęło się od zdrowotnych właściwości, które jeszcze jakiś czas temu powodowały, że jadłam nawet to, co mi nie smakowało – do tej pory na myśl o młodym jęczmieniu mnie skręca. Teraz już wiem, że nie muszę jeść profilaktycznie wszystkiego, co ma jakieś wybitne właściwości oraz co ważniejsze – uczę się komponować posiłki w taki sposób, aby przemycać w nich te mniej smaczne produkty. 

Owsianka jest rewelacyjną, zdrową bazą i naprawdę niewiele potrzeba, aby z sinej papki zmieniła się w smaczny posiłek. Można ją przygotować na wodzie lub na mleku, a mi najlepiej smakuje połączenie jednego i drugiego. Do tego dodaję owoce jakie mam pod ręką, orzechy, pestki i nasiona. Dziś prezentuję Wam wersję z dodatkiem jabłka i cynamonu, która pięknie pachnie i świetnie rozgrzewa. 

Ważne jest, aby używać płatki owsiane górskie, które zawierają więcej składników odżywczych niż błyskawiczne. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że owsianka może niektórym osobom nie służyć. Odradza się ją m.in. osobom cierpiącym na stany zapalne żołądka, jelit, trzustki oraz z chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy i ogólnie z problemami trawiennymi, ze względu na dużą zawartość błonnika. Jeśli nie masz po niej nieprzyjemnych objawów – śmiało możesz spożywać owsiankę kilka razy w tygodniu.

Składniki:

  • niecałe pół szklanki płatków owsianych górskich (40g)
  • pół szklanki mleka (ja użyłam ryżowe – bez laktozy)
  • pół szklanki wody
  • jabłko
  • pół garści orzechów/pestek (15g)
  • łyżeczka wiórków kokosowych/nasion chia/siemienia lnianego 
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Do gotującej się wody i mleka wsyp płatki, dodaj pokrojone w kostkę jabłko i cynamon. Zmniejsz temperaturę i gotuj około 5 minut. Jeśli owsianka jest za bardzo „wodnista”, przykryj garnek pokrywką i odstaw na kilka minut. Dodaj pozostałe dodatki.

Inną metodą przygotowania owsianki jest zalanie płatków gorącą wodą i zostawienie ich pod przykryciem na noc, a następnie rano dodanie ciepłego mleka lub jogurtu naturalnego.

Ilość porcji 1; Wartość energetyczna: 445 kcal

333 222

Płatki owsiane – zawierają białko, selen, fosfor, magnez, błonnik pokarmowy, beta-glukan, witaminy z grupy B, cynk, miedź, żelazo, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, stabilizują poziom cukru we krwi, obniżają poziom „złego” cholesterolu, poprawiają stan skóry i włosów, poprawiają perystaltykę jelit, wpływają dobrze na stan układu nerwowego.

Mleko ryżowe – nie zawiera laktozy, jego właściwości zależą od składu (jeśli decydujesz się na kupne – koniecznie sprawdzaj skład), ma właściwości hipoalergiczne.

Jabłka – w ich skład wchodzą: witamina C, błonnik pokarmowy, foliany, fitosterole, kwercetyny, pektyny, odkwaszają organizm, działają moczopędnie, pomagają przy zaparciach, odtruwają organizm.

Migdały – są źródłem witaminy E, B2, manganu, magnezu, fosforu, miedzi, błonnika pokarmowego, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu, regulują poziom glukozy we krwi, poprawiają pamięć i koncentrację.

Nerkowce – zawierają białko, witaminę K, B1, B6, magnez, fosfor, żelazo, potas, miedź, cynk, mangan, selen, mają właściwości przeciwutleniające, pozytywnie wpływają na działanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.

Cynamon – jest dobrym źródłem manganu, a ponadto zawiera wapń i żelazo, ma działanie antybakteryjne i antygrzybiczne, rozgrzewa organizm i poprawia krążenie, ma właściwości przeciwutleniające, reguluje poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu.