Pudding z nasionami chia i musem marchewkowo-jabłkowym

2-5

Co zrobić gdy wiesz, że następnego dnia rano będziesz mieć bardzo mało czasu przed wyjściem z domu? Na pewno nie powinieneś rezygnować ze śniadania! Gotowanie kaszy jaglanej, robienie jajecznicy, placków, a nawet kanapek wydaje się trwać zbyt długo, kiedy każda sekunda jest na wagę złota. Najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie śniadania dzień wcześniej. Jedną z możliwości jest zrobienie puddingu z nasionami chia. Rano wystarczy wyciągnąć go z lodówki i zjeść. Możesz go zrobić również na drugie śniadanie lub na deser.

Składniki:

  • pół puszki mleka kokosowego (200ml)
  • pół szklanki mleka (120 ml, ja użyłam ryżowe – bez laktozy)
  • 2 łyżki nasion chia (20g)
  • łyżeczka miodu
  • 2 jabłka
  • 2 marchewki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • łyżka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Wymieszaj oba rodzaje mleka (ja użyłam do tego trzepaczki) razem z nasionami chia i miodem. Wstaw do lodówki. Po około 10 minutach wyciągnij, zamieszaj jeszcze raz i przelej do szklanek/pojemniczków/kieliszków (dobrze żeby były przezroczyste). Wstaw do lodówki na kilka godzin aż masa stężeje (ja najczęściej zostawiam na noc).

Nagrzej piekarnik do 180°C. Jabłka pokrój na mniejsze cząstki (jeśli nie lubisz czuć skórek w musie – obierz je), marchewki w plasterki, posyp cynamonem i polej olejem. Piecz przez 15 minut, następnie wszystko dokładnie zblenduj. Mus wylej na zastygniętą warstwę z nasionami chia, dodaj migdały i wiórki kokosowe. 

Jeśli mleko kokosowe będzie wcześniej w lodówce, zrobi się bardziej gęste i szybciej stężeje. Pudding można jeść zaraz po przygotowaniu musu na ciepło lub później po schłodzeniu w lodówce. Jeśli masz mało czasu, przygotuj obie warstwy jednocześnie i wylej mus, gdy masa stężeje.

Ilość porcji: 2; Wartość energetyczna 1 porcji:  320 kcal

2 2-2 2-3 2-4

Nasiona chia – są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (mają odpowiednie proporcje pomiędzy n-3 i n-6), białka (pełnowartościowego), błonnika, wapnia, fosforu, wspomagają układ sercowo-naczyniowy, kostny, obniżają ciśnienie krwi, pobudzają perystaltykę jelit. 

Mleko kokosowe – w jego składzie znajduje się mangan, żelazo, miedź, magnez, potas, witamina B3, kwas foliowy, przeciwutleniacze, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, białko, ma działanie antywirusowe, przeciwgrzybiczne, pozytywnie wpływa na pracę układu odpornościowego, poprawia stan skóry i włosów.

Miód – ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, obniża ciśnienie krwi, poprawia odporność organizmu.

Jabłka – w ich skład wchodzi witamina C, błonnik pokarmowy, foliany, fitosterole, kwercetyny, pektyny, odkwaszają organizm, działają moczopędnie, pomagają przy zaparciach, odtruwają organizm.

Marchewki – zawierają błonnik, witaminę A, K, C, potas, luteinę, likopen, wzmacniają odporność, wpływają dobrze na funkcjonowanie oczu, na stan i kolor skóry, działają przeciwutlenająco.

Cynamon – jest dobrym źródłem manganu, a ponadto zawiera wapń i żelazo, ma działanie antybakteryjne i antygrzybiczne, rozgrzewa organizm i poprawia krążenie, ma właściwości przeciwutleniające, reguluje poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu.

Migdały – są źródłem witaminy E, B2, manganu, magnezu, fosforu, miedzi, błonnika pokarmowego, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu, regulują poziom glukozy we krwi, poprawiają pamięć i koncentrację.

2-6