Sałatka z pieczonymi burakami

2-4

Jeszcze do niedawna buraki kojarzyły mi się wyłącznie z czerwonym barszczem lub z tartymi buraczkami do obiadu przygotowanymi przez babcię. Jednak od pewnego czasu zaczęłam wykorzystywać je na różne inne sposoby: placuszki, burgery, ciasta, soki i oczywiście sałatki. Ich zastosowanie można mnożyć i mnożyć. Dzisiaj zachęcam was do wypróbowania sałatki, która idealnie nadaje się na kolację czy też na rodzinne spotkanie. 

Składniki:

  • 2 buraki (400g)
  • pół granata (90g pestek)
  • 2 małe jabłka (240g)
  • gruszka (180g)
  • 3 łyżki płatków migdałów (20g)
  • 3 łyżki żurawiny (30g)
  • 2 łyżki oleju lnianego (20g) 
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 220°C. Umyj dokładnie buraki, jabłka i gruszkę. Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz około godziny aż będą miękkie. Można je przygotować dzień wcześniej. Wyciągnij buraki z piekarnika, odwiń, poczekaj aż przestygną i obierz. W międzyczasie przystąp do walki z granatem. Wiem, że są różne metody na wyjmowanie pestek, ale muszę przyznać, że nie znalazłam jeszcze idealnej. Także jeśli masz podobnie, weź nóż, załóż fartuszek i uzbrój się w cierpliwość. Ja po prostu kroje go na mniejsze kawałki i wyciągam pestki. Jabłko przekrój na pół, każdą połówkę na 3 części i pokrój w małe plasterki. Buraki pokrój w ten sam sposób. Gruszkę podziel na ćwiartki i pokrój identycznie. Wymieszaj olej, sok z pomarańczy i wodę, polej nimi składniki i wymieszaj. Następnie dodaj żurawinę i migdały i delikatnie zamieszaj.

Jeśli buraki są duże, warto je przekroić, żeby nie piekły się cały dzień. Pamiętaj, że muszą być miękkie, bo wtedy będą miały przyjemny, słodkawy smak. Olej lniany możesz zastąpić innym, w zależności od preferencji smakowych. Możesz dodać również łyżeczkę miodu, ale jak dla mnie sałatka jest wystarczająco słodka (dużo zależy od buraków). Sok z pomarańczy możesz zastąpić sokiem z limonki lub cytryny. Podane masy są oczywiście orientacyjne i większe jabłko czy mniejszy burak nie będą problemem.

Ilość porcji: 3-4; Wartość energetyczna 1 porcji:  270-300 kcal

2 2-2 2-3

Buraki – zawierają kwas foliowy, mangan, potas, witaminę C, błonnik pokarmowy, antocyjany, betaninę, posidają właściwości przeciwutleniające, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają odporność, pozytywnie wpływają na układ krwionośny, działają zasadotwórczo.

Granat – jest źródłem witaminy C, K, kwasu foliowego, miedzi, potasu, błonnika pokarmowego, antyoksydantów, fitohormonów, pozytywnie wpływa na układ krwionośny, łagodzi objawy PMS, dobrze oddziałuje na stan skóry, uważany jest za afrodyzjak.

Jabłka – w ich skład wchodzą: witamina C, błonnik pokarmowy, foliany, fitosterole, kwercetyny, pektyny, odkwaszają organizm, działają moczopędnie, pomagają przy zaparciach, odtruwają organizm.

Gruszki – zawierają witaminę C, K, miedź, potas, błonnik pokarmowy, pektyny, olejki eteryczne, wspomagają trawienie, przyśpieszają gojenie się ran, obniżają ciśnienie krwi.

Migdały – są źródłem witaminy E, B2, manganu, magnezu, fosforu, miedzi, błonnika pokarmowego, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu, regulują poziom glukozy we krwi, poprawiają pamięć i koncentrację.

Żurawina – ma w składzie witaminę C, błonnik pokarmowy, poliantocyjanidy, działa antybakteryjnie, poprawia stan układu moczowego, chroni oczy i dziąsła, wpływa pozytywnie na układ krwionośny; należy uważać na szczawiany, a w przypadku suszonej żurawiny na związki siarki. 

Olej lniany – jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z odpowiednim stosunkiem kwasów n-6 do n-3, witaminy E, lignanów, działa przeciwutleniająco, poprawia stan układu sercowo-naczyniowego, włosów, skóry i paznokci.

2-5