Jarmuż i jego właściwości + przepis na chipsy

Jarmuż pomimo tego, że znany był już w starożytności, odkryłam stosunkowo niedawno. Ukryty był na półce sklepowej pomiędzy szpiankiem a sałatą i miał dziwnie pokarbowane liście. Na początku używałam go tylko jako podstawę do zielonych soków, ale później zaczęłam wykorzystywać go coraz częściej. Są różne odmiany jarmużu, dzięki czemu można dostać też fioletowy bądź biały. Świeży i niepocięty sprzedawany jest w pęczkach, które tworzą oryginalne bukieciki. 

Jarmuż należy do rodziny kapustowatych razem z m.in. różnymi odmianami kapusty, kalafiorem, kalarepą, brukselką i brokułem. Jedna garść (około 25g) dostarcza ponad 50% dziennej dawki witaminy C, blisko 90% witaminy A i aż 280% witaminy K. Ponadto zawiera wapń, potas, miedź, mangan, błonnik, białko, luteinę, sulforan i inne substancje. Dzięki tak bogatemu składowi ma właściwości przeciwutleniające, może stabilizować poziom glukozy we krwi, wspomaga odporność organizmu, wzrok, stan układu kostnego i sercowo-naczyniowego. Jednak nie wolno spożywać go w bardzo dużych ilościach, ponieważ tak jak inne kapustne, zawiera goitrogeny (mogą wpływać na metabolizm jodu) i tak jak szpinak, buraki czy rabarbar – szczawiany. Po raz kolejny sprawdza się zasada, że co za dużo to niezdrowo.

Sezon na jarmuż to jesień i zima, dlatego warto go wypróbować póki jeszcze jest. Coraz częściej pojawia się na targach i w supermarketach, chociaż czasami trzeba się trochę naszukać. Ma dość oryginalny, trochę kapuściany smak, który dla jednych będzie zaletą, dla innych wadą.  Jego zastosowanie jest naprawdę spore, można wykorzystać go do:

  • soków i koktajlów,
  • sałatek (najlepiej wcześniej pogotować go kilka minut na parze lub zblanszować – zanurzamy na minutę we wrzątku, a później w zimnej wodzie),
  • jajecznicy (najpierw chwilę podsmażyć lub zblendować z jajkami),
  • makaronów,
  • tarty,
  • pesto,
  • kaszotto,
  • chipsów,
  • i co tylko przyjdzie nam do głowy.

Dziś przygotowałam dla Was przepis na chipsy z jarmużu w 2 opcjach. Składniki możemy mieszać wg upodobań, dodawać zioła, czosnek, pieprz. Warto szukać ulubionego połączenia. Chipsy można jeść osobno lub stosować je jako dodatek do potraw.

Opcja I

Składniki:

  • 4 garście jarmużu (ok. 100g)
  • łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 
  • łyżeczka przypraw (ja dodałam pół łyżeczki oregano i pół majeranku)
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • pół łyżeczki płatków drożdżowych (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 160°C. Umyj jarmuż, podziel na małe kawałki pozbywając się grubych łodyżek. Zostaw do wyschnięcia lub wytrzyj ręcznikiem papierowym. Do jarmużu dodaj olej i przyprawy, po czym dokładnie wymieszaj (najlepiej rękami). Ułóż jarmuż na papierze do pieczenia, tak aby poszczególne kawałki nie nachodziły na siebie. Jeśli dodajesz płatki drożdżowe, posyp nimi połowę porcji. Piecz 7-10 minut w zależności od wielkości kawałków. Najlepiej sprawdzaj co jakiś czas czy już są gotowe (nie zjadając przy tym większości, choć istnieje takie niebezpieczeństwo). 

Możesz połączyć najpierw olej z przyprawami i wszystko razem wymieszać. Płatki drożdżowe nadają serowy posmak. Jarmuż lubi się przypalić, więc ostatnie minuty dokładnie obserwuj jego stan. Jeśli ktoś bardzo chce, może delikatnie posolić chipsy po wyjęciu z piekarnika. Na zdjęciach jest porcja z opcji I i II. 

Czas pieczenia: 7-10 min.; Wartość energetyczna dla całej porcji: 120 kcal

Opcja II

Składniki:

  • 4 garście jarmużu (ok. 100g) 
  • łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • łyżka soku z pomarańczy/cytryny
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta chilli

Sposób przygotowania:

Wszystko robimy identycznie jak powyżej. Olej kokosowy żeby uzyskał bardziej płynną konsystencję można włożyć do kubka i wstawić do piekarnika, podczas jego nagrzewania.